55 lej értékben számolják el a felső tagozatosok tankönyveit

Minden 11., 12. és 13. osztályos tanulónak maximum 55 lej értékig számolja el az állam tankönyveik költségét a 2015-2016-os tanévben - olvasható abban a határozattervezetben, amelyet az oktatási minisztérium hétfőn tett közzé. A tervezet itt böngészhető.

A szaktárca azt követően lépett, hogy az elmúlt hetekben a Konstancai Diákszövetség (AEC) az Országos Diáktanács (CNE) képviselőivel karöltve egyeztetéseket folytattak a tanügyminiszterrel, és egyebek mellett a középiskolák felső tagozatosai számára is ingyenes tankönyveket követeltek. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségét (MAKOSZ) az Országos Diáktanács képviselte.

A diákszövetségek többször is jelezték, hogy a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény előírja az ingyenes tankönyveket minden diák számára, az alkotmány pedig ingyenes közoktatásról beszél.

A diákonkénti 55 lejt a minisztérium a tanfelügyelőségekhez juttatja el, a tanfelügyelőségek pedig elosztják az iskolák között.

Az érintetteknek írásban kell kérvényezniük a támogatást, az iskola titkárságán kell leadniuk a kérvényt a mellékelt számlákkal együtt. A maximum 55 lejt november 15-ig kaphatják meg a diákok.

A 2015-2016-os tanévben 362.512 diák szerepel a nyilvántartásban, ami azt jelenti, hogy az intézkedés közel 20 millió lejjel terheli meg a minisztérium költségvetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?