Ingyenes lehet a tankönyv a 11. és a 12. osztályosok számára is

Az idei tanévtől végre elkezdhetik alkalmazni a 2011-ben elfogadott tanügyi törvényt, és jövőtől akár teljesen ingyenes lehet a 11. és a 12. osztályosok számára is a tankönyv - írja a Konstancai Diákszövetség (AEC) a Facebook-oldalán.

A diákszövetség annak kapcsán szólalt meg, hogy az elmúlt két hétben az Országos Diáktanács (CNE) képviselőivel karöltve egyeztetéseket folytattak a tanügyminiszterrel, amelyen egyebek mellett a középiskolák felső tagozatosai számára is ingyenes tankönyveket követeltek. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségét (MAKOSZ) az Országos Diáktanács képviselte.

Sorin Cîmpeanu tárcavezető televíziós nyilatkozatban erősítette meg, hogy már az idei tanévtől élvezhetik az érintett középiskolások az ingyenes tankönyvhöz való jogukat, ez a Makosz tolmácsolásában azt jelenti, hogy szeptembertől körülbelül 60 lej értékben visszatérítik a diákok számára a tankönyvekre fordított összegeket.

A Konstancai Diákszövetség tájékoztatása szerint a tanügyminisztérium és a diákszövetségek képviselői további egyeztetéseken szögezik le, hogyan alkalmazzák a tanügyi törvény idevonatkozó cikkelyeit. Felkérik a szaktárcát, hogy minél hamarabb határozza meg, és különítse el azokat az összegeket, amelyeket a 11. és a 12. osztályosok tankönyveire fordít.

Makosz: összefogással jött a siker

A MAKOSZ közleményben üdvözölte a minisztérium hozzáállását: "A romániai diákság képviselői egy olyan témáról tárgyaltak a tanügyminiszterrel, amely már évek óta megkérdőjelezi az oktatás ingyenességét. A Makosz 2013. november 17-én indított kampányt, amelynek célja a 11. és a 12. osztályos diákok tankönyveinek ingyenessé tétele. Ez, annak ellenére, hogy számos tüntetésre sor került, több ezer aláírást gyűjtöttek össze, nem érte el a tanügyminisztérium ingerküszöbét. Viszont tegnap (augusztus 31-én, szerk. megj.) a Makosz, a CNE, valamint az AEC közös projektjének köszönhetően kompromisszumra jutott a diákság a minisztériummal. Idén szeptembertől körülbelül 60 lej értékében visszatérítik az erre fordított pénzösszeget, 2016. szeptemberétől pedig teljesen ingyenesek lesznek a tankönyvek az illető diákok számára is".

Megkeresésünkre Gáspárik Márton Pál, a MAKOSZ kommunikációs referense elmondta, a tanügyminisztérium az elmúlt években azzal utasította el követelésüket, hogy csak tíz osztály a kötelező Romániában. "Azóta megerősödött az Országos Diáktanács, és kéthete Marosfőn úgy egyeztünk a képviselőivel, hogy együtt fogunk fellépni, mert így sokkal nagyobb a hangunk" - magyarázta Gáspárik Márton Pál.

A MAKOSZ 2013-ban indított kampánya alatt több városban is, például Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában tiltakozó akciókra került sor. Kolozsváron például 24 órás felolvasási maratont szerveztek a Főtéren, Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban szintén olvasással követelték a jogaikat. Aláírásokat gyűjtöttek, amelyeket hiába küldtek el a minisztériumnak, nem tett lépéseket. Idén viszont a megerősödött román diákszervezetekkel karöltve érvényesíteni tudták követeléseiket.

A címlapon szereplő fotó forrása: bucurestifm.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?