Halasztották a tanárok béremeléséről szóló egyeztetéseket

Szeptember 15-re halasztották a tanárok béremeléséről szóló egyeztetések folytatását - nyilatkozta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. A kormánytagok és a tanügyi szakszervezetek hétfőn ültek ismét asztalhoz, hogy a béremelésekről tárgyaljanak.

Cîmpeanu a találkozó végén úgy fogalmazott, hogy a pedagógusok fizetésemelésére az egységes bértábla elfogadásával kerülhet sor. A szakszervezetek szerint erre a találkozóra nem is lett volna szükség, ha a kormány nem halmoz hibát hibára.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Simion Hancescu elmondta, a kormány felrúgta az egyezséget, amikor az egységes bértábla elfogadása nélkül növelte a „kiemelt tisztségviselők” bérét, ezt követően pedig fizetésemeléseket ígért az egészségügyben.

"Mi azt vártuk, hogy az egységes bértábla elfogadásával mindenkinek ugyanabban az időben emelik a járandóságát, de a dolgok a feje tetejére álltak" - mondta Simion Hancescu. Emlékeztetett, hogy a tanügyi szakszervezetek és a kormány 2014-ben kötött egyezsége szerint 2017 végéig 34 százalékkal növelik a tanárok bérét.

Ezt az egyezséget Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter nyilatkozatai szerint többször is felülírták.

A tárcavezető a HotNewsnek elmondta, mivel a tanügy és az egészségügy kiemelten fontos területek, legkésőbb év végéig egységesen próbálják meg kezelni a béremelések kérdését. Hozzátette, a béremelésekről szóló egyeztetés sikere az adótörvénykönyv módosításának és elfogadásának a függvénye is.

Kapcsolódók

Kimaradt?