Az égiek segítségét kérik a borszékiek a gyógyfürdő befejezéséhez

Másfél órás zarándoklaton kérik augusztus 2-án a borszéki gyógyfürdő befejezését a Tündérfesztivál résztvevői. „Az égiektől kérjük a segítséget, ha már a politikusok nem tudnak haladni a borszéki gyógyfürdő befejezéséért” – mondta a Maszolnak Borsi Gyöngyi, a fesztivál főszervezője.

Turistákkal együtt, nemzetiségre- és felekezetre való megkülönböztetés nélkül készülnek közös imát szervezni Borszéken a borszéki gyógyfürdő befejezésért, az idei Tündérfesztivál második napján, augusztus 2-án. A mintegy másfél órásra tervezett zarándoklat tervezett útvonala a Felsőborszék körgyűrűje, amely kiépített hegyi ösvény és aszfaltozott, tehát nem hegyi terep.

A zarándoklat tervéhez négy egyházi személyiséggel egyeztetett Borsi Gyöngyi, a Tündérfesztivál főszervezője: a borszéki katolikus és ortodox papok mellett a maroshévízi református pap, s a Bihar megyei Zerind református papja is jelen lesz – aki különben tucatnyi zenész kíséretében érkezik Borsi meghívására a borszéki tündéreket és gyógyerőket köszönteni – ez lévén a Tündérfesztivál alapötlete.

Petíciót is indítottak

A főszervező jelezte: az idei Tündérfesztivál legfontosabb programjának érzi ezt a zarándoklatot, hiszen 2012-ben állt meg a napi 1000 fő befogadására tervezett gyógyfürdő kormányfinanszírozása, de idén március végétől azt is akadályoztatják, hogy kormányhatározatot hozassanak Borszék érdekében.

Ez a kormányhatározat azt tenné lehetővé, hogy Hargita Megye Tanácsa társtulajdonossá váljon a félkész – eddig 3 millió euró kormánypénzből épített – beruházásban, s ekként a befejezéshez hiányzó 3 milliót 2:1 arányban bankkölcsön felvételével pótolja. Az elképzelés szerint a kölcsönt a beüzemelés után, a bevételből törlesztenék.

A kormányhatározat elérése érdekében 2600 helyi aláírás kíséretében március végén adta be Borszék önkormányzata a szakmai dokumentációt – a helyi turisztikai- és az ifjúsági szövetség pedig háromnyelvű online petíciót is indított az ügyért.

Ez már a második Tündérfesztivál

Borszék Önkormányzata főtámogatásával másodszorra szervezi meg a Borszéki Vendéglátók Szövetsége a Tündérfesztivált. A főszervező immár másodszorra az egyébként nagyváradi, turistaként már közel húsz éve Borszékba beleszerető Borsi Gyöngyi, aki rövid időn belül ideköltözve elsőként épített panziót Sapard-támogatással a fürdőtelepen.

Azóta folyamatosan szervez egészségvédő programokat, a turisztikai szövetségben pedig a „Borszék, a Tündérkert” hivatalos turisztikai szlogen megerősítésén dolgozik. Tavaly sikeres premierként iktatták programba a fáklyás felvonulást a Tündérkertbe, több száz résztvevő hozzájárulásával. Ez idén is lesz, augusztus elsején, 22 órától. A szervezők társa lesz idén is a szatmárnémeti Erdős Carol színművész, aki már tavaly is lelkesen, szeretettel, bérmentesen vállalta a műsorvezetést is, Borsi Gyöngyi vendégeként.

„Az idei programban szívből daloló tavalyi vendégünk is visszatér: a tavalyi szervezőtárs, Fazakas Anna Mária közvetítésével a nagyszebeni Raluca Cismaru folkénekes is szívbéli köteléket érez Borszékhez” – mondta Borsi Gyöngyi, hozzátéve, mindannyian, összefogva kérik a segítséget a zarándoklaton is, és ehhez mindenkit szeretettel meghívnak már most. 

Kapcsolódók

Kimaradt?