Neuer Weg: csal a rönkmérésnél a Schweighofer

Az osztrák Gerald Schweighofer tulajdonában levő Holzindustrie Schweighofer vállalat három fűrészüzemében – Szászsebes (Fehér megye), Radóc (Suceava megye), Réty (Kovászna megye) – 2003 óta olyan elektronikus rönkmérést alkalmaz, amely a lézeres legkisebb középátmérő-mérés elvén működik.

Ez a rendszer bizonyítottan – 10,2 százalékkal – kisebb térfogatot mér, mint a többi, Romániában és külföldön használt legális mérőműszerek - állítja a Neuer Weg Egyesület közleményben. Az erdőirtások ellen évek óta közdő szervezet szerint a cég körülbelül 130 millió euróval károsította meg a államot és saját beszállítóit az elmúlt 12 esztendőben - teszik hozzá.

Az egyesület tanulmányából az is kiderül, hogy további eljárásokat is bevetett a vállalat a beszállítók megkárosítására. A tanulmányban magyarul is olvasható egy összefglaló. 

"Romániában ezt a lézeres, legkisebb középátmérő meghatározása elvén működő eljárást soha nem regisztrálták, nem hitelesítették és soha nem vetették alá teljes körű méréstani (metrológiai) ellenőrzésnek. Ezidáig a hatóságok – információhiány vagy cinkosság miatt – nem tulajdonítottak fontosságot annak, hogy a cég ezzel a mérési módszerrel dolgozik, és a közvéleménynek sem volt tudomása erről" - olvasható a közleményben. 

Hozzáteszik, amint az Országos Metrológiai Intézet (BRML) adataiból kiderül, a Holzindustrie Schweighofer folyamatosan manipulálta az adatokat, rendszeresen félrevezette az intézetet elektronikus rönkmérő berendezései kapcsán. A rétyi gyárban használt mérőműszereket törvénytelenül használják, mint ahogy maga a gyár is illegálisan működik, hiszen nem kért és nem is kapott az Országos Metrológiai Intézettől jóváhagyást és hitelesítő ellenőrzést - állítja az egyesület. 

"A cég megszegte a metrológiai tevékenységekről szóló 178/2003 -as törvényt, ennek ellenére az Országos Metrológiai Intézet hivatalosan nem állapította meg, hogy Rétyen ezt a mérőrendszert törvénytelenül helyezték üzembe. A fenn leírtak tükrében joggal kérdezhetjük, hogy a Holzindustrie csoport cégei (Holzindustrie Schweighofer, Cascade Empire, Bioelectrica) még legálisan működnek?" - olvasható a közleményben. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a civilek tiltakozása ellenére júniusban jóváhagyták a környezetvédelmi engedély kibocsátását a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó rétyi beruházása számára. Az Neuer Weg Egyesület úgy tudja, a rétyi gyár vezetősége valótlanságokat állít, amikor úgy tájékoztat, az üzem évi kapacitása "mindössze" 800 ezer köbméter kivágott fa. A Neuer Weg szakértőkre hivatkozva azt állítja, a gyár kapacitása akár az évi 2,2 millió köbmétert is elérheti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?