Jóváhagyták a rétyi üzem környezetvédelmi engedélyét

Jóváhagyták a környezetvédelmi engedély kibocsátását a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó rétyi beruházása számára - tájékoztat az Agerpres.

A Kovászna Megye Környezetvédelmi Ügynökség csütörtökön hívta össze azokat a szakbizottságokat, amelyek a megyei beruházások környezetvédelmi engedélyeztetését végzik. A napirendek között szerepelt a rétyi beruházás is. A bizottságok és összetételük itt nézhető meg.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Gheorghe Neagu az Agerpresnek elmondta, hamarosan megjelenik a határozat a hivatal honlapján, ezt követően pedig 15 nap áll azok rendelkezésére, akik meg szeretnék fellebbezni a döntést.

Gheorghe Neagu hozzátette, az eljárás alatt betartottak minden procedurális előírást és törvényt. "Mi a törvénybe foglaltak alapján hoztuk meg a döntést, (...), hogy a törvény jó vagy rossz, nem a mi dolgunk eldönteni. (...) A rétyi üzem fafeldolgozással és fák rönkké egyengetésével foglalkozik, nincs köze az erdőirtáshoz. Az erdőt nem a gyár bejáratánál kell védeni, hanem az erdők szélén, ott, ahol bemegy a tolvaj a baltával, és kijön egy szekér fával" - érvelt az igazgató.

Mennyi erdőt vágnak ki az üzemnek?

Az engedély kibocsátása ellen több civil szervezet is tiltakozott, arra kérve a hatóságokat, hogy legalább addig ne döntsenek, amíg a folyamatban lévő perekben nem hoznak ítéletet. A Neuer Weg Egyesület több romániai zöld szervezettel közösen bíróságon kérte a Schweighofer rétyi üzeme építkezési engedélyének visszavonását.

Toró Attila, sepsiszentgyörgyi környezetvédelmi aktivista az Agerpresnek elmondta, amennyiben a rétyi üzemben beindul a termelés, a hivatalosan bejelentett 800 ezer köbméternyi fa feldolgozása körülbelül 2.971 hektár erdő kivágását jelenti évente.

Az Neuer Weg Egyesület úgy tudja,  a rétyi gyár vezetősége valótlanságokat állít, amikor úgy tájékoztat, az üzem évi kapacitása "mindössze" 800 ezer köbméter kivágott fa. A Neuer Weg szakértőkre hivatkozva azt állítja, a gyár kapacitása akár az évi 2,2 millió köbmétert is elérheti.

Pár nappal ezelőtt a környezetvédelmi őrség megbírságolta az osztrák vállalatot, amiért engedély nélkül indította be a termelést a gyárban. A vállalat óvást nyújtott be a bírság ellen. 

A környezetvédelmi őrség felügyelői a civil szervezetek beadványa nyomán kezdett el vizsgálódni a vállalat üzemében. A civilek már a múlt hónapban jelezték, bár a környezetvédelmi engedélyt még nem kapták meg, a rétyi gyárban márciusban és áprilisban gőzerővel folyt a termelés. Állításukat fotókkal is bizonyították: az üzem udvarán rönkök, deszka- és fűrészkorpahalmok voltak láthatók.

(Címlapi illusztrációnk szerzője Toró Attila.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?