Hivatalos: módosul az idei érettségi menetrendje

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az az oktatási minisztériumi rendelet, amelynek értelmében a jövő héten kezdődő írásbeli érettségi dolgozatait már a vizsga helyszínétől eltérő megyében javítják ki. A módosítás miatt később függesztik ki a vizsgaeredményeket.

A rendelet szerint az idei érettségi az eddigi szabályok szerint zajlik, egy kivétellel: az adott megye tanintézményeiben megírt dolgozatokat egy másik megyébe vagy Bukarestbe szállítják javítani. Hogy melyik megyébe, azt a jogszabály szerint az Országos Érettségi Bizottság dönti el. A rendeletből nem derül ki, hogy milyen kritériumok alapján. A jegyek beírása az elektronikus nyilvántartásba szintén ez utóbbi testület által kidolgozott eljárás szerint történik.

A változtatások miatt módosul az idei érettségi menetrendje is. E szerint az eredményeket nem július 6-án, hanem 7-én függesztik ki. Ugyanaznap lehet benyújtani az óvásokat is. Az óvásokat július 8-9-én bírálják el, a végleges eredményeket pedig az eredetileg is rögzített dátumon, július 10-én függesztik ki.

Az idei írásbeli érettségi végleges menetrendje a következő:

  • Június 29.: román nyelv és irodalom
  • Június 30.: anyanyelv és irodalom
  • Július 1.: szaknak megfelelő kötelező tantárgy
  • Július 3.: szaknak megfelelő választott tantárgy
  • Július 7.: eredmények kifüggesztése (16 óráig)
  • Július 7.: óvások benyújtása (16-20 óra között)
  • Július 8-9.: óvások elbírálása
  • Július 10.: végleges eredménye kifüggesztése

„A megyéket bizonyos meggondolások alapján választják ki, de arról nem tudok, hogy pontosan mi alapján” - nyilatkozta a maszol.ro-nak szerdán Király András oktatási államtitkár, amikor arról faggatuk, milyen módszerrel döntik el, hogy melyik megyébe szállítják a dolgozatokat. Mint ismert,  módosítás ellen a székelyföldi pedagógusok már tiltakoztak, hiszen Hargita megyei dolgozatokat lehetetlen volna például Tulcea megyében kiértékelni, ahol nincsenek magyarul tudó tanárok. Király András szerint azonban ilyen helyzet nem áll majd elő jővő héten. 

Mindenkit megnyugtat a miniszter

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint az idei évtől bevezetett módosításoknak semmilyen hatása nem lesz a diákokra, a pedagógusokra és a vizsgaeredményekre. Emlékeztetett arra, hogy a „megyecserés” dolgozatjavítást már 2011-től lehetővé tett az érettségi szabályzata. „A diákokat amúgy sem érdekli, hol javítják a dolgozatát” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Cîmpeanu szerint a pedagógusokat is legfennebb a javítandó dolgozatok száma érdekelheti, az nem, hogy melyik megyéből származnak. Hangsúlyozta, hogy a dolgozatok elszállítása sem újdonság, hiszen eddig is el kellett juttatni ezeket a vizsgaközpontoktól a javítóbizottságokig. „Most csak annyi történik, hogy egy másik megyébe, nagyobb távolságra szállítják” – jegyezte meg.

A miniszter a módosítások nem járnak túlzottan nagy többletköltséggel sem. „Ez az összeg elenyésző ahhoz képet, amit nyerünk a dolgozatok javítását beárnyékoló gyanakvások eloszlatásával” – jelentette ki Cîmpeanu, egyben ígéretet tett arra is, hogy az esetleges pluszmunkát kifizetik a javítóbizottságok tagjainak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?