Kutatóközpontnak „tuningolják” a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházat

„Itt már szeletelhetjük az agyat, mint a parizert” – jelentette ki a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán az Erdély-szinten egyik leghatékonyabb új vizsgálóeszköz működését bemutató főorvos. Szerdán ismertették a sajtóval a megyei önkormányzat által felújított intézményt.

Teljesítményben vonalat húzhat a Hargita megyei önkormányzathoz tartozó csíkszeredai Sürgősségi Kórház – állították szerda reggel egybehangzóan a kórház vezetői. Az elmúlt évek nehézségei után egy olyan fejlesztési nívóra kerülhet ez az egészségügyi intézmény, amely révén akár kutatómunkát is képesek lesznek itt végezni. Ez „közös álom” – mondta a sajtónak Lányi Szabolcs, a Sapientia EMTE kollégiuma képviseletében.

A megyevezetés a Hargita megyében létező szakorvoshiány és a menedzser-keresési nehézségek ellenére most a infrastruktúra-fejlesztéssel néz egy úttörő vállalkozás elébe. Ehhez, mint azt a sajtónak szerdán bemutatni kívánták: a kórtermeken kívül most már a folyosók és a személyzeti szobák felújításával is elkészült a kivitelező a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályán, így elhárult az utolsó akadály is a működési engedély kibocsátása elől, ami – a ma-holnap felszerelendő 3 mosdókagylót leszámítva – immár mindössze a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságtól függ.

Fertőtlenítés, orvosi oxigén, rámpa ellenőrzése, az új áramkör bekötése megvolt, a ventilláció beüzemelésre kész – részletezte Zsombori László beruházási vezérigazgató, aki a terápiás osztály nagy teljesítményű új vizsgálóműszerének bemutatására vállalkozott.

A kórház intenzív terápiás osztályán négy háromágyas kórterem kialakítása mellett a felújítási munkálat magában foglalja a folyosót, a mellékhelyiségeket, a személyzeti szobákat, a raktárt. Amint arról beszámoltunk, Hargita Megye Tanácsa június 18-án tartott soros havi ülésén 213 ezer lejjel egészítették ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését – erre a kórház akkreditációjának meghosszabbítása miatt volt szükség.

„Parizerszeletelés” az agyban

A sajtónak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új imagisztikai vizsgálati lehetőségeit is bemutatták. Előbb az új CT-t ismertették:

https://www.youtube.com/watch?v=irbLQSEmvGE

Ez hatalmas lehetőség, olyan a minőségi ugrás Csíkban, mint a Dacia és Mercedes vagy BMW között – hangzott el. Majd a szimulációs vizsgálat eredményének feldolgozását magyarázták érzékletesen:

https://www.youtube.com/watch?v=G5RgLzwqNno

Borboly: csapatmunka volt

Borboly Csaba megyeelnök a helyszínen úgy értékelte: „csapatmunka” volt idáig eljutni, ebben mindenkinek érdeme van – és ez nem csupán szlogen, hiszen maga a kivitelező is gyakorlatilag 2013-ban abbahagyhatta volna a munkálatokat a körülmények miatt, de nem tette.

A politikus azt hangsúlyozta: összefogás van, erő van Csíkszeredában a sürgősségi kórház olyan egészségügyi pályára való helyezésének céljával, ami révén a régió és Erdély csúcsteljesítményt garantáló központjává lehet – vonzerőt biztosítva az orvosi szakmának is.

A kórházfejlesztések bemutatója után a sajtót a kórház udvarán rekordidő alatt beüzemelt Hiperdia diagnoszikai központot is bemutatták – mintegy jelzésként: az egészségügyi intézmény fontos stratégiai központtal áll szoros, szerződéses kapcsolatban.

Borboly Csaba legutóbb a témában június 22-én a Magyar televízió 1-es csatornája Ma reggel műsora meghívottjaként nyilatkozta: legégetőbb probléma a csíkszeredai kórházban az altatóorvosok alkalmazása. Mint mondta, a kórház folyamatos fejlesztés alatt van, dolgoznak azon, hogy az orvosokat vonzzanak ide: az elmúlt időszakban 40 orvos jött, 10 ment el – a mérleg jó, mondta Borboly az adás 50. percétől kezdődő interjújában. A Csíkba érkező magyarországi  altatóorvos-vendégek a megyei tanács szolgálati lakásait használhatják. Borboly szerint ez a probléma szeptembertől, a frissen végzett orvosok idevonzásával megoldódna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?