Razziázott a rendőrség a szentgyörgyi szociális tömbházakban

Rendőrök szállták meg a hétvégén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában lévő Oltmező utcai szociális tömbházakat, és összesen 216 személyt igazoltattak.

Nicolae Marin rendőrségi szóvivő közlése szerint 4 személyről derítették ki, hogy törvénytelenül lakott a szociális lakásban, nem oda szólt a személyazonossági igazolványa, őket 155 lejre bírságolták. Tavaly tavasszal egy hasonló razzia során 28 személyt értek tetten illegális lakásfoglaláson, akkor több mint 2200 lejnyi bírságot róttak ki.

Amint arról korábban beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szigorította a szociális politikáját, ám egyúttal jobb körülményeket is biztosított a rászorulóknak. Az évtizedek alatt teljesen lelakott, Sing-Singnek nevezett Csíki negyedi szociális tömbházból az Oltmező utcai felújított garzonlakásokba költöztették a rászorulókat.

Ott azonban szigorú feltételekkel utalt szociális lakást a rászorulóknak a városháza. A lakóknak arra kell törekedniük, hogy folyamatosan javítsanak életkörülményeiken, fizetniük kell a számláikat, gondoskodniuk kell gyerekeikről.

Voltak lakók, akik nem vették komolyan az önkormányzat által felállított szigorú szabályokat, adósságokat halmoztak fel, ezért ellenük kilakoltatási eljárást indítottak. A szociális otthonokból ilyen módon kikerülő családok „a szociális háló legalsó szintjét”, az éjszakai szállást vehetik igénybe, de ez esetben a férfiakat és a nőket különválasztják, gyerekeik pedig állami gondozásba kerülnek.

A szigorú rendszer hatékonynak bizonyult, hiszen sok családtag elkezdtek dolgozni, és jó irányba változott életvitelük – tájékoztattak az illetékesek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?