Kilakoltatások a sepsiszentgyörgyi szociális lakásokból

Harminc szociális lakásban élő családot perelt be idén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, mert nem fizették az egyébként szimbolikus lakbért és a közköltséget. Ha nem törlesztenek, és a bíróság jóváhagyja, az adósokat kilakoltatják az Oltmező utcai szociális lakásokból, tájékoztatott Tischler Ferenc.

Az alpolgármester szerint az elmúlt esztendőkben felújított Oltmező utcai szociális tömbházakban 140 rászoruló családot helyeztek el, viszont egy részük összebeszélt, hogy ne fizessék a lakbért és közköltséget, mert abba reménykedtek, hogy az önkormányzat nem lakoltat ki egyszerre ennyi családot. Ők családonként 1000 és 3000 lej közti adósságot halmoztak fel néhány hónap alatt.

Tischler Ferenc szerint nem céljuk a kilakoltatás, de a rászoruló családoknak meg kell érteniük, hogy ingyen nem részesülhetnek a közösség szolidaritásából. Ezt a célt szolgálja az önkormányzat többlépcsős szociális rendszere.

Akik nem tartják be a szabályokat az éjszakai menedékhelyre kerülnek, de akik talpra tudnak állni, és beilleszkednek a társadalomba, azok a mostani szoba-konyhás lakás helyett a jobb körülményeket biztosító Szemerja negyedi szociális tömbházakba költözhetnek. Ott 25 lakrészt foglalnak el rászoruló családok, akik között van olyan is, aki télen nem tudja kifizetni a fűtési költségeket, de általában nyáron törlesztik adósságukat.  

Sepsiszentgyörgyön nem tartunk fenn még egy „Sing Sing-et”, mutatott rá Tischler Ferenc, utalva arra, hogy a Csíki negyedi szociális tömbházban két évtizedig 150 rászoruló család mintegy 500 tagját szállásolták el, és többségük nem tett semmit azért, hogy változtasson az életén, kizárólag segélyekből próbált megélni, sőt bandákba verődve hangoskodtak, fosztogattak és terror alatt tartották a környéket, ami miatt rendkívüli mértékben megromlott a Csíki negyed megítélése.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat néhány éve eldöntötte, hogy szigorítja szociális politikáját, amely többé nem támogatja a semmittevést, hanem arra ösztönzi a rászorulókat, hogy tegyenek többet maguk és családjuk érdekében, ne csak a társadalom támogatására várjanak. A következetes szociális politika elkezdte éreztetni hatását, ugyanis akik nem tudtak alkalmazkodni elhagyták a várost. Vannak még gondok, de lassan változik az érintettek mentalitása, mutatott rá az alpolgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?