Újabb tüntetés Sepsiszentgyörgyön a rétyi fűrészüzem ellen

Újabb utcai tüntetést szerveznek Sepsiszentgyörgyön a rétyi fűrészüzem és az erdőpusztítások ellen. Környezetvédelmi aktivisták szombaton 18 órára a sepsiszentgyörgyi prefektúra elé várják az erdőkért aggódó polgárokat.

A tiltakozást a Facebook közösségi oldalon hirdetik, és rámutatnak, hogy szombaton a sepsiszentgyörgyi mellett az ország több városában (például Bukarestben, Brassóban, Kolozsváron, Szászsebesen, Nagyszebenben, Temesváron) is újra utcára vonulnak az erdőpusztítások ellen.

Sepsiszentgyörgyön követelik, hogy a végleges bírósági döntések meghozataláig, a rétyi Holzindustrie Schweighofer fűrészüzem és a területén felépített hőerőmű számára semmilyen további engedélyt ne állítsanak ki a szakhatóságok.

Mint arról beszámoltunk, múlt szombaton közel 1000 háromszéki gyűlt össze Sepsiszentgyörgy központjába. Kovászna megyében az általános elégedetlenséghez hozzáadódott, hogy sokan ellenzik azt, hogy a Holzindustrie Schweighofer Rétyen építette meg a civilek által „fenyővágóhídnak” nevezett gyárát, ahol évente 800 000 köbméter fenyőt kíván feldolgozni.

A sepsiszentgyörgyi tüntetésen résztvevők magyar, román, angol és német  feliratú táblákkal felszerelkezve fejezték ki aggodalmukat a mértéktelen és törvénytelen erdőkitermelések miatt, illetve ellenérzésüket a rétyi fűrészüzemmel szemben.

Több környezetvédő civilszervezet pert is indított a rétyi fűrészüzem ellen, rámutattak, nem csak az a céljuk, hogy érvénytelenítsék a Schweighofer gyár engedélyét, hanem az is, hogy az osztrák cég másik három gyárában is betartsák a törvényeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?