„Számomra nagyon-nagyon jó nőnek lenni”

„Előnynek élem meg, hogy a való világban azokat a szerepeket játszhatom nőként, amelyeket én választok – és nem azokat, amelyeket elvárnak tőlem. Hogy egyidőben lehetek plázacica és egyetemi tanárnő” – vallja Kézdi Imola. A kolozsvári színház színészét a nőnapról kérdeztük.

Mindig meglep, már több mint 12 éve, amikor először láttam, a Dybbukban. Ereje a törékenysége. Porcelán bőre, lányos alkata, ragyogó szemei, természetes vörös haja ellenállhatatlanná teszik, amikor belép a széksorok közé és szemedbe néz a Ványa bácsiban. Nekem mégis akkor akadt el a lélegzetem, amikor egy szerep kedvéért (Demény Péter Bolerojában) képes volt kioltani szemeiből a fényt. Kézdi Imolának mostanában éppen az a szerep foglalja le ideje nagy részét, amelyet – ha egyszer rád osztják – egy életre szól. Az anyaság. Második kisbabája mellől, interneten válaszolgatott nőnapi kérdéseimre.

Származott valaha hátrányod abból, hogy nő vagy?

Nem, nem emlékszem ilyen esetre. Hacsak azt nem tartom hátránynak, hogy néha, színházi viták során, erősebben ki kellett állnom a véleményem, elgondolásom mellett ahhoz, hogy komolyan vegyenek, és ne a „Hisztis színésznő” kategória legyen az első, amibe besorolnak. De sikerült!

És előnyöd?

Nagyon sok előnye van! Először is, az anyaság misztériuma: nemrég született a második gyönyörű, egészséges gyerekem. Kell-e ezt tovább ragozni? Másrészt ott a színpad, ahol szintén nagyon-nagyon jó nőnek lenni. Ha gyönyörű, elbűvölő nőt játszom, örül a szem és a lélek. Ha elhanyagolt, gonosz, csúnya stb. nőt alakítok, az is sikerélmény, mert azt mondják, milyen nagyszerűen oldottam meg, mekkora átváltozás! Előnynek élem meg, hogy a való világban azokat a szerepeket játszhatom nőként, amelyeket én választok – és nem azokat, amelyeket elvárnak tőlem. Hogy egyidőben lehetek aggódó anya, izgalmas nő, vásárlásmániás plázacica és egyetemi tanárnő.

Jelent számodra valamit március nyolcadika, a nők nemzetközi napja?

Jónak tartom, hogy van egy kitüntetett nap, amikor több mosolyt és virágot kapunk a férfiaktól – és akár egymástól is.

Mi tesz téged boldoggá?

Az anyaság.

(Nőnap alkalmából Negele Enikő vállalkozóval, Horváth Anna alpolgármesterrel és Vallasek Júlia irodalomtörténésszel is készítettünk rövid interjút).

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?