„A nőnap erőltetett, cserepes-ciklámenes ünnep”

„A nőnap számomra egy kötelezően cserepes-ciklámenes, erőltetett iskolai ünnep kategóriában maradt. Az év bármelyik más napján szívesebben fogadok egy szál virágot, mint ezen a napon” – vallja Negele Enikő. A kolozsvári vállalkozót a nőnapról kérdeztük.

Érte-e valaha hátrány amiatt, hogy nő?

Ha ért is, nem tudhatom, hogy a női mivoltom volt az oka vagy valami más.

Származott-e valaha előnye abból, hogy nő?

Erre a választ a másik fél tudja jobban. Egy mosollyal sok mindent el lehet érni, és igen, vannak helyzetek, amikor "tudatosan vagyok nő" egy szakmai megbeszélésen. De "csak" nőnek lenni nem elég. A vendéglátós szakma elég férfias, egy nővel találkozni felüdülést jelenthet a férfinak, ezért sokszor előny nőnek lenni, legalábbis úgy érzem. 

Jelent-e valamit Önnek az, hogy március nyolcadikát a nők nemzetközi napjává tették? Igényt tart arra esetleg, hogy felköszöntsék? Általában hogyan telik egy napja március nyolcadikán?

A világnapok szerepe, hogy valamire felhívják a társadalom figyelmét. A szabad sajtó napjának vagy a fókavadászat-ellenes világnapnak látom értelmét, a nők elleni erőszak elleni világnapnak és az anyák napjának is, a március nyolcadika személytelen, és számomra egy kötelezően cserepes-ciklámenes, erőltetett iskolai ünnep kategóriában maradt. Az év bármelyik más napján szívesebben fogadok egy szál virágot, mint ezen a napon.

Van különbség női és férfi vállalkozó között? Többet kell bizonyítania egy nőnek, ha az üzleti szférában akar boldogulni? Vagy csupán a közbeszédben él a sokat emlegetett nemi esélyegyenlőség hiánya?

Versenyszakmában elsősorban az eredmény számít, mégis vannak, akik elnézőbbek egy nővel szemben, legalábbis a számszerű teljesítményt tekintve, viszont több hozzáadott értéket várnak el. Röviden, úgy gondolom, hogy egyenlő esélyekkel indulunk, de másak a siker kritériumai. 

Férfi vagy nő a példaképe (ha van ilyen, természetesen)? Számít, hogy milyen neműek a példaképek?

Nincs példaképem, de ha lenne, eggyel biztosan nem érném be. Néha találok, találkozom olyan emberekkel, akikre felnézek, valamiért csodálok, másokat máskor másért. A nemük soha nem számított. 

(Nőnap alkalmával Kézdi Imola színésznővel, Vallasek Júlia irodalomtörténésszel és Horváth Anna alpolgármesterrel is készítettünk rövid interjút).

Kimaradt?