Lehurrogós közvitát tartottak a Kultúrpalota mögötti parkolóházról

A számos ellenérv meghallgatásával, majd a tervező lehurrogásával tartották meg péntek este Marosvásárhelyen a Kultúrpalota kistermében szervezett közvitát, amelynek tárgya a palota mögé tervezett parkolóház megépítése volt.

Kovács István Dávid „egyszerű civilként” délutánra hirdette meg Facebookon magyar és román nyelven a rendezvényt ezzel a szöveggel: „Kell-e nekünk Magas Parkírozó lerombolván örökségünket, őseink hagyatékát? Lakósági közgyűlés, forum”.

A rendezvény fél hatkor kezdődött, a román és magyar hozzászólok anyanyelvükön beszéltek, Csortán Ferenc műemlékvédelmi szakember volt a szinkrontolmács. A meghívott közéleti személyiségek közül részt vett Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakember, Oniga Erika művészettörténész, Ionela Ciotlăuș alpolgármester, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Benke István szerkezet-tervező építész, Karácsony Erdei Etel jogász, helyi tanácsos, Kerekes Károly parlamenti képviselő, Haller Béla és Soós Zoltán tanácsosok, Octavian Lipovan főépítész.

A Kultúrpalotában körülbelül száz ember vett részt a vitán, akik valamennyi felszólalót végighallgatták, majd amikor Octavian Lipovan ismertetni kívánta a parkolóház tervét – amelyet műszaki okokból nem sikerült kivetíteni –, a közönség megjegyzéseket tett, bekiabált, megpróbálta elhallgattatni a főépítészt. Kerekes Károly szóvá is tette csalódottságát. „Mindenkit meghallgattunk, a tervezőt is meg kellett volna hallgatnunk, még akkor is, ha nem értünk vele egyet”– jelentette ki. A közönség soraiban ülők közül néhányan az újságírókra is tettek megjegyzéseket, mondván, nem értenek egyet azzal, ha a történtek a sajtóban látnak napvilágot.

Oniga Erika a Kultúrpalota történetét ismertette, akitől Kovács István Dávid vette át a szót, többször is hangsúlyozva, hogy az RMDSZ-többségű helyi önkormányzat elfogadta a tervet. Keresztes Géza Aurel Botez építész szakvéleményét ismertette, aki kifogásait tanulmányba foglalta, rámutatva arra, hogy a 400 férőhelyes parkolóház szennyezi a környezetét, zavarja a főtéri forgalmat. Felhívta az iratcsomó hiányosságaira is a figyelmet és nem utolsósorban arra, hogy az A-kategóriás műemlékek, a Kultúrpalota és a Nyugdíjpalota közelében a műemlékvédelmi törvény értelmében nem építhető parkolóház, vagy más építmény. Ugyanakkor a szomszédos Horea, volt Baross Gábor utca is védelem alatt áll, annak ellenére, hogy csak egy műemléképület van benne.

Ionela Ciotlăuș a parkolóház tervének történetét ismertette, rámutatva arra, hogy a szerződés előnytelen a város számára, nem szolgálja a lakosság érdekeit. Karácsony Erdei Etel jogilag boncolgatta a szerződést. Meggyőződése – hangsúlyozta, - hogy a terv megvalósíthatatlan, ugyanis a feladatfüzet sok biztosítékot tartalmaz annak érdekében, hogy ne sérüljön a védett zóna. Smaranda Enache azon döbbent meg, hogy míg a „piaci cédulaosztogatók” súlyos büntetést kaptak azért, mert kétnyelvű feliratokat ajándékoztak, ennek a “törvénytelen ügynek” a megvalósítását támogatja a polgármesteri hivatal.

Végül Octavian Lipovan főépítész, a terv készítője kapott szót, aki azzal kezdte a bemutatóját, hogy nem tartja összeegyeztethetetlennek a régi és az új épületeket, számos példa akad arra Európában, hogy a régi, történelmi városokban parkolóházakat építenek. „Parkolóházakra szükség van, akár úgy is felfoghatjuk, mint egy szükséges rosszat” – mondta, majd megpróbálta részletesen is ismertetni a tervet. A Horea utca bal és jobb oldalán álló házak homlokzatai eltérő stílusúak, a terv többek közt ezt is korrigálná, a parkolóház pedig az egyemeletes házak mögé épülne. “A város élő szervezet, amelyben együtt kell élnünk a létező értékekkel” – próbálta magyarázni a szakember.

A közvita a Kultúrpalota előtti gyertyás élőlánccal ért véget, a résztvevők néhány percig egymás mellett állva azt demonstrálták, hogy fontos számukra a 100 éves hagyaték. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?