Aláírásgyűjtés indult a Kultúrpalota mögötti parkolóház ellen

Napok óta borzolgatja a kedélyeket Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatalnak az a terve, hogy a főtéren, a Kultúrpalota mögötti telken parkolóházat építsen. Ezzel a műemlékvédelmi szakemberek, a művészettörténészek, a lakosság egy része nem ért egyet. Attól tartanak, hogy így sem oldódnának meg a parkolási nehézségek a városban, de a műemléképületek károsodnának.

Ez elhangzott azon a kerekasztal-beszélgetésen is, amelyet szakemberek részvételével szervezett a Maros megyei múzeum a parkolóház tervéről, megvalósíthatóságáról, illetve törvénytelenségéről. Jelen volt Guttmann Szabolcs építész-urbanista, műemlékvédelmi szakember, Szeben volt főépítésze, Hegedüs Csilla, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium volt főtitkár-helyettese, műemlékvédelmi szakember, Keresztes Géza műépítész, Oniga Erika művészettörténész.

Míg a nyugat-európai országokban 40 évvel ezelőtt volt tapasztalható egy városközpontokon belüli garázsépítési tendencia, mára ez megszűnt, Marosvásárhelyt viszont most érte el. Guttmann Szabolcs szerint a civilek feladata, hogy nyomást gyakoroljanak a hivatalra, hogy az a parkolóházépítésre szánt pénzt a meglevő közlekedési körülmények javítására fordítsa, például a tömegközlekedés fejlesztésére, a kerékpár-sávok létesítésére, parkolók kialakítására a megfelelő helyeken.

Elmondta, Szebenben elkészült egy terv, illetve egy térkép is, amely a turistákat sétálóövezetről, a tömegközlekedési lehetőségről, a várfalakon kívüli parkolókról, parkolóházakról, az egyirányosított utcákról tájékoztatta. Ehhez képest „a belváros lassan parkolótér lesz, parkolóházak és citybusz sincs, a sétálóövezet is addig bírta csak, amíg a környéken szegények laktak, akiknek nem volt gépkocsijuk” – mondta a szebeni műemlékvédelmi szakember.

Hegedűs Csilla szerint az a baj, hogy az embereket nem kérdezték meg, holott minden marosvásárhelyi lakosnak joga van látni a városrendezési tervet és elmondani arról a véleményét. „Nem véletlen, hogy a városrendezési tervet nem újították fel, mert a zavarosban könnyebb halászni” – fogalmazott a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium volt főtitkár-helyettese.

A Kultúrpalota A-kategóriás műemléképület – hangsúlyozta Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója. Elmondta azt is, hogy száz méteres körzetben nem lehet építkezni a műemlékvédelmi törvény szerint, illetve ha mégis építkeznének, az káros következményekkel járna a 100 éves palotára és a környékre nézve. Ahhoz ugyanis, hogy megépülhessen a 400 férőhelyes parkolóház, nem elég két lakóház lebontása a bejárathoz a Baross Gábor (jelenleg Horea) utcában, hanem az egész utcafrontot meg kellene szüntetni.

Peti András alpolgármester – a terv egyedüli ellenzője az önkormányzatban – azokat az alternatívákat ismertette, amelyek a Kultúrpalota mögötti parkolóház helyett használhatók lennének. Például a főtérhez közeli Maros Mall bevásárlóközpont mögötti beépítetlen terület, a volt Park Hotel előtti parkoló, ahogy a Nemzeti Színház mögötti terület is megfelelne kisebb parkolóházak, garázsok építésére.

Kovács István Dávid magánszemélyként kezdeményezett aláírásgyűjtést a terv megvalósítása ellen. Több mint kétezren írták alá a tiltakozást. A következő akcióra január 31-én kerül sor, amikor gyertyás flashmobot szervez, élőlánccal körbefogva a szintén 100 éves műemlékjellegű Nyugdíjpalotát és a Kultúrpalotát. 

Kimaradt?