Növesszünk bajuszt, mentsünk meg egy manust!

Hétfő este találkoztak Csíkszeredában a Movember mozgalomban résztvevő „bajusztestvérek”, hogy megvitassák eddigi tapasztalataikat, élményeiket.

Mint korábban megírtuk, a csíkszeredai Fun Fm rádió a tíz éve Ausztráliából elindult Movember mozgalomhoz Erdélyben elsőként csatlakozott, Növesszünk bajuszt, mentsünk meg egy manust! jelmondattal. A kampány célja, hogy résztvevői felhívják a figyelmet a férfiakat leggyakrabban érintő betegségekre (mint például a prosztatarák), eszköze pedig a bajusz. November hónapban a mozgalom céljaival egyetértő férfiak bajuszt növesztenek, hogy ezzel is jelezzék, oda kell figyelni az egészségügyi szűrővizsgálatokra.

A jó hangulatú összejövetelen Günther Ottó, a Fun Fm rádió főszerkesztője köszöntötte azokat a bátor legényeket és házasembereket, akik felvállalták, igenis beszélnek az erősebb nem egészségügyi problémáiról, majd biztatta őket, szemezgessenek nyugodtan és bőven az asztalra kihelyezett tökmagos tálakból, ugyanis a tökmag rendkívül jó hatással van a prosztata működésére.

„Tavaly későn vettem észre, hogy van ez a mozgalom, így lemaradtunk róla és nagyon bántam. Idén szemfülesek voltunk és belecsaptunk, hiszen az egész nem kerül nagy erőfeszítésbe. Csak hagyni kell, hogy nőjön a bajszunk” – mesélte a székelyföldi kezdeményező. Günther Ottó szerint a hölgyeket érintő egészségügyi problémákról sokkal többet hallani, a nők rákellenes ligái jobban működnek. Véleménye szerint a szebbik nem tagjai nyíltabban beszélnek problémáikról.

„A férfiak sokszor gyengeségként élik meg, hogy orvoshoz kell fordulniuk, pedig ez butaság. Jobb megelőzni a bajt, hiszen a legtöbb rákbetegség, ha időben fedezik fel, gyógyítható. A vizsgálat pedig pár másodperc, igazán kibírható, és nem is mindig kerül sor gumikesztyű csattintásra, vannak esetek, amikor csak ultrahanggal néznek meg” – mondta mosolyogva a csíkszeredai főszervező.

A mozgalomhoz több közéleti szereplő is csatlakozott, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere is lelkesen növeszti bajuszát, úgyszintén Mihály László újságíró, vagy például a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai campusa diákszervezetének elnöke. Kovács-Szécsi Attila szerint már fiatal korban fel kell hívni a fiúk figyelmét az esetleges egészségügyi problémákra.

„Kamaszkorban, vagy huszonévesen az ember úgy érzi, sebezhetetlen és övé a világ. Meg sem fordul a fejünkben, hogy előbb-utóbb minket is utolérhet egy komolyabb betegség. Szerintem fontos a mentalitásváltás, ma már ne legyen ciki urológus orvoshoz menni. Nem lehet elég korán elkezdeni a beszélgetést erről a témáról a fiatalokkal” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a csíkszeredai hallgatói önkormányzat elnöke.

Az esemény legfiatalabb résztvevője két éves múlt, ő ugyan még csak papírbajuszt viselt az orra alatt, a legidősebb pedig hatvannyolcadik éves. A rendezvényen a jelen lévő újságíró hölgyek segítségével kiválasztották a legkackiásabb bajusz tulajdonosát, és a bajusztestvérek megegyeztek, legközelebb november 29-én találkoznak.

Aki szeretne, még mindig csatlakozhat a mozgalomhoz, a Fun Fm rádió weboldalán folyamatosan lehet informálódni a legújabb hírekről, sőt, a kampány egészségügyi partnere, a csíkszeredai Uropraxis - Urológiai és Vesekőtörő központ jóvoltából  számos ingyenes vizsgálatot is nyerhetnek a résztvevők.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?