Movember: Tökös Buli és bajusznövelés Székelyföldön

Erdélyben elsőként csatlakozik a csíkszeredai Fun Fm rádió az immár tíz éve működő Movember Mozgalomhoz.

Az akció 2003-ban indult Ausztráliából, célja azóta is változatlan: felhívni a figyelmet a férfiakat érintő, egyre gyakoribb megbetegedésekre, illetve a szűrővizsgálatok, a megelőző intézkedések fontosságára. A Movember akció forgatókönyve globálisan azonos: november elsején lecsupaszított arccal indulnak a résztvevők, akik november utolsó napjáig kizárólag a bajuszukat növeszthetik meg.

„Míg a női betegségekre összpontosító kampányok esetében a hölgyek rózsaszín szalagot viselnek, a férfiak a Movember Mozgalom keretében bajuszt növesztenek. Mindkét akció a figyelemfelkeltést tűzte ki céljául, sikerrel” – fogalmazott Günther Ottó, a Fun Fm rádió főszerkesztője, a székelyföldi mozgalom elindításának ötletgazdája.

A hamarosan induló kampányt beharangozó sajtótájékoztatón jelen volt Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke is, az akció fővédnöke. „47 éves vagyok, nincsenek gondjaim, de ma reggel a kézdivásárhelyi kórházban én is elvégeztettem a szűrővizsgálatot. Ha nincs semmi bajom, azért állok a mozgalom élére, ha pedig esetleg van, akkor azért” – hangsúlyozta a székelyföldi elöljáró, aki a bajusznövesztés érdekességeiről is mesélt. 

„15 évvel ezelőtt, még képviselő koromban Esztelneken erdőtulajdonosokkal találkoztam. Bajusz Ignác, aki azóta elhunyt, már akkor tekintélyes székely bajuszt viselt, amikor nekem még kicsi bajuszom volt. Azt mondta nekem: képviselő úr, az a bajusz, ami hátulról nem látszik, nem is bajusz” – mesélte a fővédnök, hozzátéve, ő inkább a kackiás, székelyes bajusz híve, bár többfélét viselt az évek során. A háromszéki tanácselnök bemutatta a bajusznövesztéshez elengedhetetlen eszközöket, a fésűt, a bajuszkefét, amit mindenhová magával visz, és bemutatta a téma szakirodalmának tekinthető, bajuszokról szóló könyvecskét is, ami minden bizonnyal, több csíkszeredai könyvesboltban is megtalálható.

Dorin Sîngeorzan urológus főorvos, a Movembert támogató Uropraxis – urológiai és vesekőtörő központ orvosa elmondta, maga is viselt bajuszt, de orvosi tevékenysége, a műtőmaszk viselése ma már nem teszi számára lehetővé. „A Hargita megyei urológus kollégákkal nagy erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy megszólítsuk a férfiakat és felhívjuk a figyelmüket a szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára. Lehet, hogy régen sem volt kevesebb probléma, megbetegedés, de ma már tehetünk ellene, ha időben diagnosztizáljuk” – hangsúlyozta a főorvos.

Az Uropraxis rendelő a kampányban résztvevők számára mintegy száz hűségkártyát ajánlott fel, amelynek birtokosai 10 százalékos kedvezménnyel igényelhetik a szakorvosi vizsgálatot. Emellett ingyen vizsgálják és szűrik azon szerencsés hallgatóinkat, akik beállnak a Bajusz Testvérek szövetségébe és bajuszot növesztenek.

Movember naptár:

A Movember Mozgalom november 1-én kezdőzik, ekkor kell a csatlakozni kívánó férfiak csupaszra borotválják arcukat. November 2-án, a csíkkarcfalvi műjégpályán tartják a kampányindító „Tökös Bulit”, ahová mindenkit várnak, korosztálytól függetlenül. November 18-án, hétfőn délután 5 órától találkoznak a Bajusz Testvérek, akik megoszthatják egymással a bajusznövesztés kapcsán tapasztalt élményeiket, tanácsot kérhetnek az akció fővédnökétől, illetve a szakorvostól. A Movember november 29-én ér véget.

November folyamán a Fun Fm és a Retro rádió hallgatói különféle tippeket, javaslatokat kapnak majd az esemény fővédnökétől a bajusznövesztés kapcsán.

A Fun Fm rádió minden érdeklődőt arra kér, ha csatlakozna az akcióhoz, november elsején borotválkozzon meg, és készítsen fotót csupasz arcáról, majd küldje el a szerkesztőség e-mail címére (radio@funfm.ro), vagy töltse fel a mozgalmat népszerűsítő, a Fun Fm rádió által létrehozott Facebook-oldalra.

Kimaradt?