Több mázsa aprópénz gyűlt Lakó Péterfi Tündének

Három este alatt, háromszor két órában összesen 180 kiló aprópénz, 1, 5 és 10 banis gyűlt össze Marosvásárhelyen a virágóránál álldogáló Királyhalmi Tündénél, hogy a kétnyelvű árcédulákért megbüntetett Lakó Péterfi Tünde kifizethesse a bírság felét.

Péntek este a város főterén az emberek sorban álltak, hogy aprópénzüket becsomagolva, zacskóban, dobozban, vagy csak marokban tartva átadják a „fehér kutyás hölgynek”, aki harmadik napja állt ki a virágóra közelébe a gyűjtésben segíteni. „Szombattól nem jövök, Németországba kell utaznom, itthon ugyanis nem találtam munkát” – mondta a maszol.ro-nak Királyhalmi Tünde, aki jogi diplomával és több idegen nyelv ismeretével megélhetési gondokkal külföldre kényszerül távozni.

A harmadik este összegyűjtött összeg is tiszteletreméltó: összesen 70 kg 1, 5 és 10 banis. A három nap alatt több összesen több mint 180 kg apró. Lakó Péterfi Tünde ezt írta Facebook-oldalára:  „A ma esti bani-gyűjtemény: 70 kg, Marosvásárhelyen. A három este alatt összesen 180, 20 kg gyűlt össze a "kutyás lánynál", azaz Királyhalmi Tündénél. Köszönjük, Tünde, a munkádat! Köszönjük Vásárhely! Igen, valóban felébredtünk!”.

A “kutyás hölgy” is megosztott egy érdekességet a közösségi oldalon, mégpedig egy egyik adományozótól kapott csomag fotóját. A csomagra egy Gárdonyi Géza idézetet írtak: „A magyarság nem kalapdísz, hanem a szíve mélyében viseli a magyar, mint tenger csigája a gyöngyét. A magyarságunk érzése mélyen bent ég bennünk, hogy szinte magunk sem tudunk róla, mint a tűzhányó hegyek, amelyek hideg kőhegyek, de egyszer megmordulnak."

Péntektől a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács is csatlakozott az aprópénzgyűjtéshez. „Ez a város a magyar embereké, fiataloké is. Mi fiatalok akkor érezzük magunkat igazán itthon, ha használhatjuk anyanyelvünket. A MIET péntektől, azaz október 11-től kezdődően több kávézóban is adománygyűjtő befőttes üvegeket fog kihelyezni. Ezúton felkérünk, minden marosvásárhelyi fiatalt csatlakozzon a kezdeményezéshez. Hiszünk a fiatalság erejében!” – olvasható a Fiatalok a nyelvi jogainkért című felhívásban.

A MIET az aprópénzeket a következő helyiségekben gyűjti: Dr. Bernády György Alapítvány, Népújság-apróhirdetések, Mai Generáció Ifjúsági Szervezet irodája, Keresztelő Szent János Plébánia-főtér, a remeteszegi Szentcsalád Templom, a Cserealjai Református Gyülekezet.

Szombat délután érkezik Marosvásárhelyre Fazakas Szabolcs székelyudvarhelyi televíziós operatőr-rendező, aki az Udvarhelyen, illetve a környéken összegyűlt aprókat hozza Marosvásárhelyre.

Kolozsváron 243,17 lejt gyűlt össze Lakó Péterfi Tündének: 3020 ötbanis, 9217 egybanis – olvasható két nyelven – románul és magyarul – az Igen, tessék mozgalom Facebook-oldalán, fotóval illusztrálva: „Pentru Lakó Péterfi Tünde, din partea Clujului: 3020 bucăți de 5 bani, 9217 bucăți de 1 ban – 243,17 lei. Mert az anyanyelvű tájékoztatást nem lehet bohózatrendőrséggel megakadályozni: a közösség összezár. Köszönjük a kolozsváriaknak, köszönjük minden erdélyi gondolkodású erdélyinek!”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?