Kitolni készül Lakó Péterfi Tünde a román hatóságokkal

Kitolni készül a kétnyelvű árcédulák osztogatása miatt megbüntetett Lakó Péterfi Tünde a hatóságokkal a bírság kifizetésekor: mivel a bankban az aprópénzt nem számolják, hanem mérik, társaival elhatározta, hogy az adományokból összegyűjtött 1, 5 és 10 banisokat összekeverve fogja átadni a 750 lejes összeget.

Ezt a maszol.ro a civil aktivista segítőtársától, a Marosvásárhelyen aprópénzgyűjtő Királyhalmi Tündétől tudta meg, aki a főtéri virágóra mellett csütörtök este már az előző napi mennyiség dupláját, 76,44 kg érmét gyűjtött össze. Mint megtudtuk, az is felmerült, hogy a pénzt kis zacskókba, dobozkákba, üvegekbe csomagolva kellene átadni, ahogy érkeztek az adományok, hadd lássa a hivatal, milyen sok embertől származik a pénz, „mekkora összefogásra volt képes a magyarság”.

„Ha esik az eső, nem hozom a kutyát, egy nagy neonszínű ernyőről fognak rámismerni” – írta Facebook-oldalán Királyhalmi Tünde csütörtök délután. Végül az eső elmaradt, a kutyájával találtuk ott, este pont hétkor, amikor kisebb tömeg állta körül. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon sokan jöttek és jönnek, kisebb-nagyobb összegekkel, nejlonzacskókkal, gyógyszeres dobozokkal. Ottjártunkkor éppen egy nagy, literes tejfölösdoboznyi fémpénzt vett át, amit az Ügyes Kezek Alapítvány fogyatékkal élő gyermekei gyűjtöttek össze és adományoztak Lakó Péterfi Tündének, hogy kifizethesse a kétnyelvű feliratokért fizetendő büntetés felét.

A „fehér kutyás hölgy” közelében ismerős nyugalmazott tanárnő álldogált, akitől megtudtuk, előző este is ott volt végig, és tovább is szándékában áll ottmaradni. „Nem szerettem volna egyedül hagyni ezt a fiatal hölgyet a sok apróval. Elhatároztam, ennyi áldozatot hozok, itt maradok a közelében” – mondta a maszol.ro-nak.

A Rádió Gaga ugyan nem hirdette meg az aprópénzgyűjtést, ám banisokat visznek be az emberek, elfogadják, mondta érdeklődésünkre Rigmányi Eszter, a rádió munkatársa. Csütörtökön idősek és fiatalok vitték az összegyűjtött aprójukat, kisebb-nagyobb mennyiséget, volt aki 2-3 kilóval, volt, aki 5-6 darabbal kereste meg a rádió szerkesztőségét.

A nemes cél érdekében egyre több településen szerveznek gyűjtést és jeleznek a Facebookon. Háromszék településein és a csángóföldön is gyűlnek az aprók, Csíkszeredában valaki két óra alatt tett szert 4,17 kg egybanisra. Többen is felajánlották segítségüket, hogy megszámolják az összegyűlt pénzt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?