Maszk és távolságtartás nélkül fenyegetőztek az úzvölgyi temetőben a román nacionalisták

A járványügyi korlátozások és a tömegrendezvények megszervezésének tiltása ellenére ismét megemlékezést tartottak a román hadsereg napján az úzvölgyi világháborús katonatemetőben különböző román nacionalista szervezetek. A tavalyinál kisebb létszámú, ám hangulatában fenyegetőbb esemény zajlott vasárnap a botrányos körülmények között felavatott román keresztek és emlékmű mellett.

Mintegy száz résztvevő hallgatott Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului Egyesület vezetőjének az elmúlt hetekben közzétett felhívásaira, és vonult az úzvölgyi katonai emlékhelyen kialakított román parcellába vasárnap délután. A javarészt Bákó megyei rendszámú autókkal érkező megemlékezők egy része román nemzeti viseletben, román trikolórba burkolózva érkezett a temetőhöz. A megemlékezést ortodox szertartás vezette be, majd az egyesület vezetője tartott gyújtó hangú beszédet.

Mihai Tîrnoveanu kitért a marosvásárhelyi ítélőtábla döntésére, amelynek értelmében törvényes a csíkszentmártoni önkormányzatnak az a határozata, amellyel község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt. Mint fogalmazott: az RMDSZ politikusai le akarják rombolni az itt harcoló román hősök emlékére emelt kereszteket és emlékművet.

A főszervező kiemelte: nem hagyják elbontani a tavaly felavatott építményeket, ha kell ezrek, sőt tízezrek fogják megvédeni azokat. A tömeg hangos tetszésnyilvánításokkal és fenyegető bekiabálásokkal nyugtázta szavait. Többször elhangzott: „Nem hagyjuk!”, „Soha!”, néhányan pedig egyenesen Magyarországra küldték volna az erdélyi magyarságot és képviselőit.

A szintén szót kapó Constantin Toma, Dormánfalva (Dărmănești) polgármestere a román katonák hőstetteit letagadni akaró magyarokról beszélt. A program Moinești-ről és a Kovászna megyei Dobollóról (Dobârlău) érkezett gyermekkórusok hazafaias énekeivel folytatódott, majd a fiatalokat nacionalista tartalmú könyvekkel, illetve csokoládéval jutalmazták meg a szervezők egyenként szólítva meg őket.

Hasonlóan az elmúlt román megemlékezésekhez, ezúttak is felsorolták annak a 150 román katonának a nevét, akik a szervezők feltételezése szerint a közelben hunytak el és az úvölgyi temetőben nyugszanak. Ezúttal felvonulás nélkül történt a névsorolvasás, ám több kézben gyúltak fáklyák, miközben a tömeg nem tartott be semmilye járványügyi óvintézkedést.

Szó sem volt távolságtartásról, az ünneplők egy része a maszkviselést sem tartotta fontosnak, bár a dormánfalvi helyi rendőrség emberei több alkalommal körbejártak és osztottak maszkokat. A hatósági jelenlét egyébként nagyszámú volt, a rendőrség, csendőrség munkatársai mellett civil nyomozók is ügyelték a rendet.

Az est végéhez közeledve a tömeg több alkalommal skandálásba kezdett. Előbb azt hangoztatták, hogy Hargita és Kovászna megye „román föld”, majd Moldva és Erdély egységét éltették. Szót érdemel még egy fiatalokból álló társaság, akik a temetőből távozóban szintén ordító kórussal hívták fel magukra a figyelmet, amellyel a hősök tiszteletét kiáltották az úzvölgyi estébe.

A vasárnapi megemlékezés előtt két nappal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben kérte a Bákó megyei hatóságokat, hogy október 25-e, a román hadsereg napja alkalmából ne engedélyezzék a szervezett tömeges rendezvényeket. „Vegyék figyelembe Nicolae Cuica védelmi miniszter közleményét is, mely szerint az október 25-i megemlékezéseknél be kell tartani a járványügyi előírásokat, és ezeket korlátozott létszámmal, csak nagyon szűk körben lehet megszervezni” – mutatott rá a politikus, ám a kérésének a jelek szerint nem volt foganatja.

Dormánfalva önkormányzata 2019 áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Kapcsolódók

Kimaradt?