Ekkora bírság jár a maszkviselési kötelezettség megszegéséért

Már hat erdélyi megyeszékhelyen és több tucatnyi további erdélyi településen haladta meg a kritikus 3 ezreléket a fertőzési ráta, így kötelezővé vált az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az utcákon és köztereken is. Az előírás megszegéséért 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár.

A járvány idején hozott korlátozó intézkedések megszegéséért járó szankciókat a vészhelyzetet szabályzó törvény alapján hozott miniszteri rendelet rögzíti. E jogszabály szerint a maszkviselés elmulasztásáért a rendőrség és csendőrség mellett a helyi rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem és az egészségügyi igazgatóságok (DSP) munkatársai, sőt civil ruhás rendőrök is bírságolhatnak.

A törvény szerint a bírság felét kell kifizetni a jegyzőkönyv kiállításának időpontjától számított 15 napon belül. Aki ezt nem teszi meg a határidőig, annak a teljes összeget kell kifizetnie. A jegyzőkönyvet annál az adott településhez tartozó bíróságon lehet megfellebbezni.

A rendelet nem szabályozza, hogy azokon a településeken, ahol az utcán is kötelező a maszkviselés, megengedhető-e a maszk levétele, ha valaki el akar majszolni egy péksüteményt vagy rá szeretne gyújtani. A bukaresti prefektúra szóvivője szerint igen, ha az illető a maszkot „ésszerű” időtartamra veszi le.

„Ha valaki hosszabb időre veszi le a maszkot, mint amennyit általában egy cigaretta elszívása vagy valamilyen élelmiszer elfogyasztása igényel, akkor a jogszabályt megszegve cselekszik” – idézte a Mediafax hírügynökség.

Kapcsolódók

Kimaradt?