Hogyan szervezik meg a hibrid oktatást? Csíkszeredai iskolaigazgatókat kérdeztünk

Hargita megye székhelyén van olyan oktatási intézmény, ahol hiába kérvényezték, mégsem kezdhetik hagyományos módon a tanévet. Csíkszeredai igazgatókat kérdeztünk a rendhagyó iskolakezdésről és a hibrid oktatás részleteiről.

Mint arról beszámoltunk, Hargita megye 63 oktatási intézményében kezdődik az új tanév a sárga jelzésű forgatkókönyv szerint, azaz részben online oktatással. Csíkszereda speciális helyzetben van, mivel a járványtani intézkedések mellett a városban zajló intézményfelújítási munkák is befolyásolják a diákok iskolába járását. 

A Maszol érdeklődésére Sükösd Annamária, a Kájoni János Szakközépiskola igazgatója elmondta: az intézmény főépülete felújítás alatt áll, teljes hőszigetelést végeznek, kicserélik az elektromos- és hővezetékeket, valamint napelemrendszert szerelnek fel. A nyáron elkezdett munkát a tervek szerint december – január hónapban fogják befejezni – számolt be az intézményvezető. A tanévet a jóval kisebb, úgynevezett „B” épületben tudják elkezdeni.

Sükösd Annamária elmondta, a sárga forgatókönyv szerint kezdik az tanévet, a diákoknak csak egy része jár be az órákra, a többiek online oktatásban vesznek részt. A 12. osztályok két részre osztva a délelőtti órákban fognak „kontakt-órákon” részt venni, míg a 9. osztályosok délután fognak bejárni az iskolába. A többi évfolyam és a szakiskolai osztályok kéthetes forgásban járnak be az órákra, illetve online tanulnak.

„A digitális oktatás két formáját tudjuk megkülönböztetni. Az egyik az úgynevezett Google Meet-es óra, amikor valóban mindenki ott van mikrofonnal, kamerával és a diák valamilyen szintű direkt kapcsolatban van a tanárral, tud kérdezni, magyarázatot kapni. A másik típusú órát a Google Classroom keretében tudjuk tartani. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori tananyagot, feladatokat a tanár külön mappában fel tudja tölteni, és a diák innen elolvassa, megérti, illetve kérdéseket tehet fel” – részletezte Sükösd Annamária.

Az igazgató kiemelte: ősztől szeretnék a tavasszal elkezdett online oktatást egységesíteni, ennek érdekében minden osztálynak lesz egy külön Google Classroomja, ahová bejelentkezik minden diák, akik hivatalos, iskolai e-mail címet fognak kapni. A virtuális tantermekbe bejárást kapnak a tanárok, az igazgató, az igazgatóhelyettes, illetve az adminisztráció részéről valaki, hogy a különböző hirdetményeket, tudnivalókat az osztályközösségeknek is meg tudják osztani – tudtuk meg. Ezen kívül az iskola hivatalos Facebook-oldalán tesznek közzé minden hivatalos információt.

Nem kapott zöld utat a Segítő Mária Gimnázium

Bár épületének adottságai lehetővé tették volna, hiába kérvényezte az iskola vezetősége, nem kezdhetik a diákok fizikai jelenlétét lehetővé tevő zöld forgatókönyv alapján a tanévet a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban. „A megyei katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülésén nem hagyta jóvá a kérelmünket” – tájékoztatott Tamás Levente, az intézmény vezetője.

Mint az igazgató elmondta: hétfőn szentmise keretében nyitják meg a tanévet, amelyen külön vesz részt az V-VIII. tagozat és a IX-XII. tagozat. Tájékoztatása szerint kresztirányban szervezték a két tagozat évnyitó miséjét. Az V-VIII. osztályok 9 órakor osztályfőnöki órával kezdenek az iskola épületében, utána 11-től szentmiséjük lesz a Szent Ágoston templomban, a középiskolások pedig reggel 9-re jönnek a tanévnyitó szentmisére, és 11-től lesznek az osztályfőnöki óráik. "Mindent a távolságtartási szabályok figyelembevételével szerveztünk” – ismertette a rendhagyó tanév megnyitását Tamás Levente.

Így járnak iskolába a segítősök

A tanítás során váltásokban fogadják az iskola különböző évfolyamait, kivéve a folyamatosan iskolába járó 5. és 8. osztályokat, valamint a 12-eseket. A megmaradt osztályok „A” és „B” hét szerint fognak az előbbiekhez csatlakozni. Az „A” héten csatlakozik a 6., 7. és a 9. évfolyam, a „B” héten a 10. és a 11. évfolyam azokhoz, akik állandóan járnak – részletezte az igazgató.

Azok a diákok, akik nem lesznek jelen az iskolába, online oktatásban részesülnek. Ezek nem minden esetben lesznek élő órák. Az iskolának van egy egységes platformja, a Google Classroommal fognak dolgozni, tudtuk meg. Tamás Levente hozzátette: a távolságtartási szabályok betartását az egész iskola számára meg tudták volna oldani.

A Segítő Mária Gimnázium kollégiumába is várják a diákokat, igaz, a megváltozott szabályok szerint kisebb létszámban fogadhatnak bentlakókat, számos elhelyezési kérvényt el kellett utasítani. „A kollégiumban is igyekeztünk a kiközölt útmutatóhoz igazítani a körülményeket” – mondta az igazgató.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?