Tanévkezdés Hargita megyében: 63 iskolában hibrid oktatás lesz

Harita megye 63 tanintézménye kezdi sárga forgatókönyv alapján az oktatást a hétfőn induló új tanévben. Az óvodák, iskolák mellett a tanulók házai, oktatási központok, sportklubok is érintettek a hibrid oktatási formában.

Csütörtök délután a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság ülésén született döntés arról, hogy a megye iskolái milyen formában tudják elkezdeni az oktatást. A bizottság az iskolák vezetősége által javasolt forgatókönyvek alapján hozta meg a döntését.

„Öt település van, amelyek sárga besorolást kaptak a közegészségügyi hatóságtól járványtani szempontból, ezek a települések a sárga verziót választották, illetve vannak olyan települések, ahol habár zöld verzióval indulhatnának, de a sárgát választották abból kifolyólag, hogy a humán erőforrások, vagy az infrastrukturális feltételek nem tették lehetővé a zöld verziót” – mondta el a döntést megelőzően a Maszol érdeklődésére Demeter Levente, főtanfelügyelő.

A prefektusi hivatal közlése szerint Hargita megye 438 oktatási intézménye közül 63 sárga forgatókönyv szerint kezdi a 2020–2021-es tanévet, 375-ben pedig a zöld forgatókönyv fog érvényesülni. Piros forgatókönyvet egyetlen intézmény sem választott. A sárga forgatókönyvvel induló intézményekben az oktatási folyamat vegyes lesz: a tanulók részben be fognak járni, részben pedig online tanórákon vesznek részt. Az iskolák működését, a különböző forgatókönyveket a koronavírus járványhelyzet alakulásának függvényében rendszeresen felül fogják vizsgálni a hatóságok és a későbbiekben változhatnak.

Mint a prefektusi hivatal honlapján közzétett határozat mellékletéből kiderül, a járványügyi szempontból sárga zónába besorolt öt település (Csíkszereda, Csíkcsicsó, Gyergyószárhegy, Csíkszentmihály, Csíkrákos) mellett további öt közigazgatási központ érintett. Ezek Székelykeresztúr, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Maroshévíz és Csíkszentdomokos, ahol részben vagy egészben sárga forgatókönyv szerint indul az oktatás.

Csíkszereda összes oktatási intézménye a sárga forgatókönyv szerinti hibrid oktatással kezdi a tanévet. Nem kapott a zöld forgatókönyv szerinti oktatásra engedélyt a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium sem. Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy az iskola adottságai alapján külön kéréssel fordultak a hatóságokhoz ennek érdekében. Az érintett 36 oktatási intézménybe beletartozik az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, a Tanulók Klubja és az Iskolás Sportklub is.

Teljes mértékben sárga forgatókönyv szerint kezdődik a tanév Csíkcsicsóban, Csíkszentmihályon és a hozzá tartozó Lóvészen is, hasonló a helyzet Csíkrákoson, valamint a közigazgatásilag hozzá tartozó Göröcsfalván is. Részben sárga forgatókönyv szerint fognak tanulni a diákok Székelykeresztúron, Gyergyszentmiklóson, Maroshévízen, Ajnádon, Csíkvacsárcsiban, Csíkszentdomokoson és Székelyudvarhelyen.

Az oktatási intézmények teljes listája itt található meg.

(Borítókép: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?