Kidolgozta a kormány a karantén-kötelezettség törvénytervezetét

Kidolgozta a kormány és a parlament elé terjeszti sürgősségi elbírálásra azt a törvénytervezetet, amely alapján elrendelhetik a koronavírussal fertőzöttek, illetve a betegekkel kapcsoltba került vagy a járvány által súlyosan érintett országból Romániába érkező személyek hatósági karanténba zárását, vagy házi elkülönítését.

Briefing de presă susținut de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, la finalul ședinței de guvern din 6 iulie #GuvernulRomaniei #NeluTataru #SedintadeGuvern

Közzétette: Ministerul Sănătăţii - România – 2020. július 6., hétfő

 

A jogszabály tervezetét a hétfő délben kezdődött kormányülésen fogadták el, majd Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője ismertette sajtótájékoztatón.

A törvényre azért van szükség, mert az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellenkezőnek nyilvánította azt, hogy miniszteri rendelettel küldjék karanténba a fertőzötteket vagy az országhatárt átlépőket, azzal indokolva meg az ítéletet, hogy az emberi szabadságjogok csak a parlament által elfogadott törvénnyel korlátozhatók.

Az így keletkezett joghézag miatt a múlt péntektől már nem kötelezhették karanténra vagy házi elkülönítésre az érintett személyeket, Nelu Tătaru szerint a törvényes helyzet tisztázásáig csak ajánlásként fogalmazhatták meg az elkülönítést. Az alkotmánybíróság döntése nyomán a hétvégén tömegesen hagyták el a karanténközpontokat és a kórházakat, mivel a hatóságok nem tartóztathatták fel őket. A tárcavezető rámutatott, két nap alatt 550-nel csökkent a kórházban kezelt betegek száma.

A kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök kifejtette, hogy ha nem hoztak volna szigorú óvintézkedéseket a koronavírus-járvány terjedése ellen, akkor sokkal több áldozatot szedett volna a fertőzés, és az eddiginél sokkal súlyosabb társadalmi-gazdasági helyzetben lenne az ország. Orban bírálta az alkotmánybíróság döntését, sőt a taláros testületet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) „fiókszervezetének” nevezte, amely a lakosság érdekeivel ellentétes ítéleteket hoz.

Mire és kire vonatkozik?

A törvénytervezet felhatalmazná az országos vészhelyzeti bizottságot (CNSU), hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremt a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére. A jogszabály nemcsak a koronavírus-járványra, hanem minden más járványhelyzetre vonatkoztatható, illetve biológiai kockázat esetén is alkalmazhatók az előírások.

Raed Arafat elmondta, a tervezet meghatározza a karantén fogalmát, illetve megszabja, hogy milyen esetekben rendelhető el az intézkedés. Az új definíció értelmében az intézményesített karantén vagy lakhelyi elkülönítés azon személyek esetében rendelhető el, akik egészségesek, de fertőzésgyanúsnak vagy vírushordozónak minősülnek, mivel ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, vagy a betegség lappangási szakaszában lehetnek. 

A fertőzés terjedését meggátoló óvintézkedések - a karanténrendelet vagy elkülönítés - megszegéséért öttől tízezer lejig terjedő pénzbírság szabható ki, vagy büntetőeljárás indítható, amennyiben az kimeríti a betegségek leküzdésének meghiúsítását, amiért már börtönbüntetés jár. Arafat figyelmeztetett:  a jelenleg hatályos bírságok, illetve büntetőjogi intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?