Alkotmányellenes a Romániába érkezők karanténkötelezettsége

FRISSÍTVE - Alkotmányellenes a járvány által érintett országokból Romániába érkező személyek miniszteri rendelettel történő karanténba helyezése – állapította meg csütörtöki ülésén az alkotmánybíróság.

Mint ismert, jelenleg az egészségügyi miniszter rendelet értelmében kötelezően 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk azoknak a személyeknek, akik a világnak az úgynevezett sárga zónáiból érkeznek Romániába. A vészhelyzeti bizottság legutóbbi döntése szerint jelenleg csak 22 európai állam nem tartozik a sárga zónához, ezekre az országokra a karanténkötelezettség nem érvényes.

Az alkotmánybíróság csütörtökön az ombudsman (a Nép Ügyvédje) óvását tárgyalta. Renate Weber az egészségügyi reformokról szóló 2006/95-ös törvény és a karantént is szabályozó 21/2020-as sürgősségi kormányrendelet egy-egy paragrafusát támadta meg a taláros testületnél. Érve az volt, hogy a szabadságjogok nem korlátozhatók adminisztratív eszközökkel, jelen esetben az egészségügyi miniszter rendeletével.

A Nép Ügyvédje szerint  csak törvénnyel lehet egyértelműen meg meghatározni azokat a személyeket és helyzeteket, amelyekben és amelyek ellen a karanténba utalás elrendelhető (annak bármely formájában: hatósági/otthoni elszigetelés), meg kell határozni, hogy ki, milyen feltételek mellett és milyen időtartamra rendelheti el, ugyanis ezek az intézkedések korlátozzák bizonyos alapvető emberi jogok gyakorlását.

A taláros testület igazat adott az ombudsmannak. "A jogok és szabadságok gyakorlásának a végrehajtó hatalom általi korlátozása ellentétes mind a jogbiztonság elvével, mind pedig a bizonyos jogok és szabadságok gyakorlása törvényességének elvével" - szögezte le csütörtök délutáni közleményében az alkotmánybíróság.

A bírák megállapították, hogy a jelenlegi jogszabályok lehetőséget teremtenek az egészségügyi miniszternek, hogy alapvető emberi jogokat korlátozzon, anélkül hogy konkrétan meghatároznák a megfelelő garanciákat, amelyek biztosítják a személyi szabadság sérthetetlen jellegének tiszteletben tartását. „A törvénynek kell annak lennie, amely szabályozza a szabadságkorlátozó intézkedések bevezetését és megszüntetését, az intézkedések fokozatos alkalmazását az eset súlyosságától függően, és az egyes hatóságok jogkörét az intézkedések végrehajtása során”- érvel az alkotmánybíróság.

A kormány számára már hozott kedvezőtlen döntést az alkotmánybíróság, amely május elején alkotmányellenesnek nyilvánította azt a rendeletet, amelynek alapján a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején hatalmas bírságokkal sújtották a kijárási tilalmat megszegőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?