Egy székely zászló viszontagságai Kolozsváron

Kétszer is leszedették a hétvégén elkezdődött Kolozsvár Napokon egy szovátai kézműves standjára kitűzött székely zászlót a hatóságok, annak ellenére, hogy más standokon vidáman loboghattak idegen államok zászlajai is.

A polgármesteri hivatal alkalmazottai és a csendőrök első alkalommal áruelkobzással és rendőrségi előállítással fenyegetőzve vették rá Tóth Ferenc karikásostor-árust, hogy távolítsa el a székely szimbólumot, második alkalommal már szép szóval sikerült meggyőzniük, hogy vegye le a lobogót. A hatóságok hagnemváltásához Gergely Balázsnak, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjének és Horváth Anna kolozsvári alpolgármesternek a közbenjárására volt szükség.

Gergely Balázstól megtudtuk: Molnár Attila, a magyar kézművesek városnapi részvételét megszervező Erdélyi Kézmíves Céh elnöke értesítette arról, hogy az egyik árus által kitűzött székely zászlót törvénytelenül és erőszakkal távolítatták el a hatóságok. „Az eljárás törvénytelen volt, hiszen nem idegen állam zászlójáról van szó. Arról nem is beszélve, hogy eközben több idegen lobogót megtűrtek a rendezvényen” – mondta a maszol.ro-nak.

Gergely Balázs a helyszínre sietett, és felkérte a csendőröket, hogy hozzanak írásos parancsot, mutassanak fel törvényes hivatkozási alapot a zászló eltávolítására. Molnár Attila pedig arra kérte az árust, hogy bátran helyezze vissza a lobogót, mert kitűzése nem jogszabályellenes. Gergely Balázs közben telefonon konzultált Horváth Annával is az ügyben, és végül engedtek a visszatérő csendőröknek: ismét lekerült a székely zászló Tóth Ferenc standjáról. Egy nagy különbséggel: másodszor a hatóságok már nem fenyegetőztek.

„Egyetértettünk abban az alpolgármester asszonnyal, hogy a hatóságok törvénytelenül jártak el ugyan, ám a hivatalos városnapokon túlnyomó többségében románok vannak, és nem kell feltétlenül provokálni őket. Teljes mértékben támogatom a székely szimbólumok használatát, ám a zászló ügyét nem Kolozsváron fogjuk előbbre vinni. Ha ebből most botrány robban ki, annak kihatása lehet olyan rendezvényekre is, amelyek nekünk, kolozsvári magyaroknak fontosak” – magyarázta Gergely.

A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője emlékeztetett arra, hogy a tavalyi Kolozsvári Magyar Napokon a Főtér keleti oldalán a második emeleten egy óriási román zászlót húztak ki, és annak ellenére, hogy ez sem volt törvénytelen, az illetőkkel leszedette a rendőrség a lobogót, mert provokációnak, hangulatkeltésnek minősítette.

„Nem feledhettük el, hogy a rendőrség tavaly korrekt módon viselkedett a román forrófejűekkel szemben. A mostani gesztusuk vérlázító volt, de utána belátásra tértek, rájöttek arra, hogy a szép szó messzebbre vezet” – mondta Gergely. Hozzátette: félreértelmezi a történetet, aki úgy fogja fel ezt az ügyet, hogy az alpolgármester szedette le a zászlót.

Horváth Anna a maszol.ro-nak elmondta, útban volt Csíkszereda fele, amikor Molnár Attila és Gergely Balázs felhívták telefonon. „Én átérzem Feri bácsinak az érzelmeit és a csalódottságát, hogy nem teheti ki a székely zászlót. Ám egy picit több empátiával kell mások érzékenységéhez vagy ambivalens hozzáállásához viszonyulnunk, ha szeretnénk, hogy a magyar kézműveseket ezután is jó szívvel hívják meg a kolozsvári városnapokra, és ne legyen az probléma, hogy a székely zászlót március 15-én használjuk” – magyarázta az alpolgármester.

Horváth Anna megjegyezte: a magyarok is elvárták volna március 15-én a kovásznai kislánytól, hogy ne trikolóros hajpánttal vonuljon fel. „A nemzeti szimbólumok használatának megvan a maga helye és ideje. Nekünk – Molnár Attilának, Gergely Balázsnak és jómagamnak –, akik különböző rendezvényeket szervezünk Kolozsváron a magyarságnak, perspektivikusan kell gondolkodnunk. Ezt mondtam el Attiláéknak is, akik ezzel egyetértettek” – jelentette ki.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?