Újabb hat koronavírusos megbetegedést igazoltak a csíkszeredai kórházban

A szerdán igazolt hét esetet követően csütörtökön további hat személynél igazoltak koronavírusos fertőzést a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai osztályán.

Három beteg és három alkalmazott fertőződött meg, akiket kezelésre Székelyudvarhelyre, illetve a csíkszeredai kórház fertőző betegségeket ellátó részlegére utalták. 

Mint arról korábban beszámoltunk: a csíkszeredai intézmény kardiológiai osztályon hét alkalmazott fertőződött meg koronavírussal. Szerdán minden beteget és az alkalmazottak többségét letesztelték PCR-teszttel. A tesztek eredménye szerint három beteg, illetve további három alkalmazott – két asszisztens és egy ápoló – eredménye lett pozitív koronavírusra.

A három pácienst a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállították át, kardiológiai betegségük javulóban van, a Covid-19 betegség tünetei nem jelentkeztek náluk. Az alkalmazottakat a csíkszeredai kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályaira utalták be – közölte az új esetek kapcsán a kórház menedzsmentje.

Befejeződött a tesztelés

Csütörtökön újabb tesztek készültek, ezzel befejeződött az alkalmazottak tesztelése, eredményeik csütörtök estére várhatók. Vasárnap és hétfőn meg fogják ismételni továbbá a teszteket az alkalmazottak és betegek számára. A járványtani ankét még folyamatban van. A fertőzött alkalmazottak családtagjai otthoni elkülönítésben vannak. Az elmúlt egy hétben az osztályról kibocsájtott betegeket pedig a kórház értesítette a kialakult helyzetről.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi igazgatóság vezetője az új esetek kapcsán felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy tartsák be a már ismert szabályokat – maszkviselés, kézmosás, személyes higiéné, távolságtartás, a zsúfolt helyek kerülése – hisz a fertőzések száma továbbra is magas és halálesetek is előfordulnak. Mindenki egyéni felelőssége most már a védekezés, a megyében az ország többi részéhez képest később jelentkezett a fertőzési hullám, most azonban magas a fertőzések száma – mutatott rá.

Steril fülkét kapott a kórház

Időközben átadták a kórháznak csütörtökön a Kászon Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület vezetői az adományokból megvásárolt, 47 ezer lej értékű steril fülkét. A meghatározatlan időre a kórház használatába adott steril fülke a molekuláris biológiai laboratórium tevékenységét fogja szolgálni.

Dr. Konrád Judit menedzser elmondta: a járványhelyzet keresztülhúzta a korábbi terveinket, ott, ahová eredetileg a fülkét szerették volna elhelyezni, most piros zónát alakítanak ki koronavírus-gyanús betegek elhelyezése, tesztelése, kezelése érdekében. „Mindezt azért, hogy az ortopédiai osztály, amelyet hónapokkal ezelőtt elköltöztettünk, visszakerülhessen régi helyére, hisz ennek az osztálynak a tevékenysége nemcsak, hogy nem szűkült, hanem bővült is az utóbbi időszakban, Kovászna megyei betegeket is ellátunk ott. A steril fülke számára tehát folyamatban van a megfelelő helyszín előkészítése és köszönjük, hogy ezzel is segítették a munkánkat” – mondta a menedzser.

A kórházban zajló koronavírus-tesztelést irányító Albert Beáta professzor ismertette, a steril fülke a laboratóriumban a személyzet és a minták biztonságát szolgálja, ez alatt a műszer alatt történik a vírus genetikai anyagának az izolálása. Amikor használatba állítják a steril fülkét, nőni fog a tesztelési kapacitás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?