Ráduly Róbert a fertőzések számának növekedéséről: nem kell pánikba esni

A pánik elkerülésére hívta fel a figyelmet a csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság hétfői ülését követően Ráduly Róbert polgármester, a bizottság elnöke. Az elöljáró a lakosság és a kereskedelmi egységek részéről is felelős magatartást és mértékletességet vár el azt követően, hogy a napokban hirtelen megnövekedett a térségben koronavírus-fertőzések száma.

Negyven személy kezelnek koronavírussal jelenleg a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán – számolt be Ráduly Róbert hétfőn. A polgármester hozzátette: a megyei egészségügyi igazgatóság szakemberei beazonosították a fertőzési gócpontokat, és feltérképezték, majd tesztelték az érintett személyek kontaktjait. Ráduly Róbert kiemelte, hogy a szakhatóság „jól vizsgázott” és izolálni tudta a gócpontokat. Ugyanakkor rámutatott, hogy a Megyei Sürgősségi Kórház számára az elkövetkező napok, hetek jelenthetnek igazi kihívást.

Ráduly Róbert szerint a fertőzések számának megnövekedése csak azokat érte felkészületlenül, akik nem követték az eseményeket. „Nem kell pánikba esnünk, nem kell megbélyegeznünk az érintett közösségeket” – hangsúlyozta a politikus. Kiemelte, hogy a hétvégén a kormány lazító intézkedései a hargitai megyeszékhelyen is éreztették hatásuka, nagy volt a forgalom, sokan jártak az utcákon, zsúfoltság alakult ki az üzletekben.

A városi katasztrófavédelmi bizottság ezért úgy döntött, hogy a város üzletei szigorúan tartsák be az enyhítés előtt érvényben lévő szabályozásokat a kereskedelmi egységek belső tereiben tartózkodók maximális létszámára vonatkozóan. Ezeket a szabályokat minden üzletnek a saját hatáskörében kell megtennie és betartania – emelte ki Ráduly Róbert, emellett mértékletességre és a felelős magatartásra hívta fel a figyelmet a kereskedők és a fogyasztók körében is.

Az elöljáró beszámolt arról is, hogy a csíkszeredai városháza ügyfélfogadása a személyi nyilvántartó osztály és az adófizetési pénztár esetében is újraindult. Első körben azokat tudják kiszolgálni, akik az elmúlt hetekben lefoglalt időponttal rendelkeztek. A személyi nyilvántartó a városháza épületében, az adópénztár a Mikó várban várja az ügyfeleken. Mindkét helyszínen a szabad levegőn, megfelelő távolságtartás betartásával biztosított a várakozás – mondta el Ráduly Róbert.

A Maszol érdeklődésére a polgármester elmondta: továbbra sem tart nyitva hétvégén a városban kialakított úgynevezett zöldség-gyümölcs forrópont, de hétfőtől elérhetőek az új helyszínre költöző kereskedők árui az Erőss Zsolt Aréna szomszédságában. A tervek szerint szerdánként közel 40 kereskedő kap lehetőséget a zöldség-, gyümölcs-, palánta- és egyéb termékek árusítására szintén az Erőss Zsolt Aréna közelében.

Újságírói kérdésre Ráduly Róbert kifejtette: a csíksomlyói búcsút mint eseményt megtartják, de biztosan nem hagyományos formában fog lezajlani. Elképzelhető, hogy a gyergyóalfalvi keresztalja hagyományos módon elvégezheti zarándoklatát, ahogyan az is lehetséges, hogy a községeket, falvakat  képviselő egyházi személyek is részt vehetnek valamilyen formában a szertartáson – mondta el Csíkszereda polgármestere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?