Megugrott a fertőzöttek száma: újabb koronavírus-gócpont alakult ki Csíkszereda környékén

Már 27 igazoltan koronavírusos és további hét koronavírus fertőzés-gyanús beteget ápolnak jelenleg a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban – közölte szombaton az intézmény vezetősége. A kórházba került betegek állapota kielégítő, többségük kevésbé veszélyeztetett fiatal és középkorú személy. Hargita megyében a központi adatok szerint 36-ról 54-re nőtt szombatra a fertőzöttek száma.

Az eddig azonosított kisközösségi koronavírus-gócpont után újabbat azonosítottak a megyei egészségügyi igazgatóság szakemberei Csíkszereda környékén – mondta el a Maszol érdeklődésére Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

A szakember közlése szerint a város környékén jelenleg két aktív góc van. Az egyik kisközösségi, családi jellegű góc, a másik egy ipari környezetben található. Mindkét helyszínen tesztelték azokat a személyeket, akiktől a metodológia szerint ilyen esetekben mintát kell venni. A megnövekedett Hargita megyei esetszám nagymértékben ennek a két gócnak köszönhető. „Járványtani intézkedések folynak jelen pillanatban is, próbáljuk felgöngyölíteni az esetleg szerteágazó szálait ezeknek az eseteknek” – részletezte Tar Gyöngyi.

Lazult a fegyelem

Az igazgatónő úgy véli, hogy az esetszámok hirtelen növekedése, illetve a gócpontok kialakulása elsősorban az emberek fegyelmezetlenségével magyarázható. Megjegyezte: a fejleményeknek azok számára is figyelmeztető jelként kellene szolgálniuk, akik magának a koronavírusnak a létezésében is kételkednek.

„Eddig sikerült megvédeni a megyét. Eddig közösen betartottuk a szabályokat, a hatóságok járványtani tevékenysége mellett a lakosság fegyelmezettsége, önvédelmi reakciója is megfelelő volt, ami most a periódus végén valahogy felengedett. Emiatt elveszíthetjük az eddigi helyzeti előnyünket” – fogalmazott Tar Gyöngyi.

A szakember elmondta: aggodalommal töltötte el, amikor látta, hogy egyre több ember jár az utcákon, egyre többen gyanútlanul, veszélyes közelségben tartózkodtak embertársaikhoz. „Ha valahova nem jut el egy járvány, nem jelenti azt, hogy nem létezik, csak sikerült jól védekezni ellene” – mondta az igazgató.

Tar Gyöngyi fontosnak tartotta kiemelni: a felelősséget átruházták az államról a lakosságra, ha pedig az emberek nem viselkednek felelősen, akkor az eddig kevésbé érintett helyeken is kiüthet a probléma. „Egyelőre minden eset pontosan körülírható gócból származik, de ez bármelyik pillanatban változhat, ha elveszítjük a kontrollt. A mostani új fertőzések nyilvánvalóan behurcolt esetek, mindkét esetben kimutatható, hogy volt más megyét érintő mozgás" – fogalmazott a szakember.

Üzent a lakosságnak a kórház

A Hargita Megyei Sürgősségi Kórház szombati közleménye szerint az elmúlt két napban megsokszorozódott Csíkszeredában az igazolt koronavírus-fertőzéses esetek száma. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége nyomatékosan kér mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a megelőzési szabályokat.

„Egyik napról a másikra napi több mint tíz esettel szembesülünk, a kórház erre a célra elkülönített osztálya gyors ütemben telik meg betegekkel. A korábbi védőintézkedések egyik célja az volt, hogy egyszerre ne zúduljon sok beteg az ellátórendszerre, ez a helyzet azonban most ezzel fenyeget” – összegezte dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A kórház vezetősége felkéri a térség lakosságát, kövessék továbbra is szigorúan a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében a törvényes előírásokat: figyeljenek a távolságtartásra, viseljenek maszkot a zárt nyilvános terekben, úgy, hogy az eltakarja az orrot és a szájat, ne szervezzenek és ne vegyenek részt nagyobb rendezvényeken. Különösen legyenek elővigyázatosak a vásárlások során. A higiénés szabályok továbbra is elsőrendűek, az alapos kézmosás, kézfertőtlenítés segít a megelőzésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?