Több tízezer diák nem kapta meg az utazástámogatást

Több tízezer diák nem kapta meg az oktatási minisztériumtól a törvényben szavazatolt utazástámogatását. A háromszéki tanulók kedden tiltakozásul japán sztrájkot kezdtek.

A Hotnews adatai szerint Hargita megyében 5000, Kovászna megyében közel 3000 ingázó tanuló nem kapott utazástámogatást tavaly novembertől, a két megyének járó összeg meghaladja a 3 millió lejt. Vaslui megyében 7000, Bákóban pedig 6000 tanuló van ebben a helyzetben, a két megyében az elmaradt összeg összesen 6 millió lej. Ana Birchall szociáldemokrata képviselő már tavaly figyelmeztette az oktatási minisztériumot, hogy a kifizetések elmulasztása iskolaelhagyáshoz vezet.

Remus Pricopie oktatási miniszter azzal védekezik, hogy a szállítók túlságosan megemelték a menetjegyek árát, és ezért már tavaly ősz óta egyetlen megyében sem osztották ki az utazástámogatást a tanulóknak. Az érvényben lévő tanügyi törvény 84. cikkelye szavatolja, hogy mindazok a tanulóknak, akiknek a lakhelyén nincs megfelelő iskola, a minisztérium téríti az ingázási költséget 50 kilométeres távolságon belül – írja a Hotnews. A havi bérlet összege 60 és 260 lej között váltakozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?