Bővítették a koronavírus-tesztelési lehetőségeket Háromszéken

Kedden üzembe helyezték a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház új laboratóriumát, amelyet a koronavírus kimutatásához alkalmas molekuláris biológiai tesztek elkészítésére használnak, ám a következőkben számos betegség szűréséhez lesz alkalmas.

Az új laboratóriumot a Kovászna megyei és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok közös Állomás negyedi ingatlanában rendezték be, míg a korszerű Real Time PCR gépsort a HS Timber Production cég adományozta a kórháznak.A járvány miatt felgyorsult a közkórházak laboratóriumainak korszerűsítése, hiszen eddig a Real Time PCR készüléket inkább a kiváltságos klinikák használták, ám a járvány miatt ez egyre több közkórházban elérhetővé válik. Háromszéken jelenleg egy magánlaboratóriummal kötött szerződés alapján végzik a PCR teszteket. András Nagy Róbert kórházigazgató szerint a térség egyik legkorszerűbb, köztulajdonban lévő molekuláris biológia laboratóriumát sikerült Sepsiszentgyörgyön beüzemelni.

A felszerelést beszállító cég szerdán elkezdi a kórház két labororvosának és két biokémikusának oktatását. Cél, hogy a sepsiszentgyörgyi labor bekerüljön az országos hálózatba, és engedélyezzék a Covid 19 tesztek végzését. A kórházigazgató szerint szeretnék, hogy minél szélesebb körben teszteljenek, de nem kereskedelmi céllal működtetik a laboratóriumot. Első körben újratesztelik a sepsiszentgyörgyi kórház koronavírus elleni védekezés első vonalában dolgozó alkalmazottait, majd megkezdik a sürgősségre érkező betegek tesztelését is.

Nem csak koronavírus-teszteket lehet majd végezni

Roșu Mátyás orvosigazgató rámutatott: a koronavírus-fertőzés esetében az RT-PCR az egyetlen elfogadott teszt, ám a készülék a későbbiekben sok fertőzés azonosítása esetében hasznos lesz, így az influenzás megbetegedések, a Lyme-kór, a hematológiai és daganatos betegségek korai diagnosztizálásában tölthet be nagy szerepet. András Nagy Róbert kórházigazgató hozzátette: egyelőre gondot jelent, hogy az ilyen tesztek állami finanszírozása gyerekcipőben jár.Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kedden, az új labor átadásán rámutatott: az ingatlant egy hónappal ezelőtt még raktárként használták, ám a járvány idején felújították, átalakították, és egy korszerű labornak ad helyt. A laboratórium értéke 100 ezer euró, a Kovászna megyei önkormányzat 180 ezer lejt költött a helyszín kialakítására, illetve 120 ezer lej értékben vásároltak 1000 koronavírus teszt elvégzésére alkalmas fogyóanyagot a kórház számára, mondta az online sajtótájékoztatón Tamás Sándor.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?