Törvénytervezet: ezeket az intézkedéseket vezetné be a kormány május 15-től

A szükségállapotot május 15-től felváltó vészhelyzete vonatkozó szabályok jogi keretét megteremtő törvénytervezetet fogadott el hétfőn a kormány. A tervezet a parlament elé kerül.

Május 14-én, csütörtök éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot, és péntektől a készenléti állapot egy enyhébb formája, a vészhelyzet váltja fel. A kormány korábban bejelentette, hogy bizonyos korlátozásokat továbbra is érvényben szeretne tartani, és azért kellett törvénytervezetet kidolgozni, hogy ne ütközzön alkotmányba intézkedés. A személyes szabadságjogok korlátozása – például a települések elhagyásának feltételhez kötése – csak a parlament jóváhagyásával történhet meg. A hétfőn elfogadott jogszabálytervezetet elküldik a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárásban vitassa meg és szavazzon róla.

 

Továbbra sem nyithatnak ki a vendégeket helyben kiszolgáló vendéglátóhelyek, a tömegközlekedési járműveken, munkahelyen és minden zárt térben kötelező lesz a védőmaszk viselése - ismertette a törvénytervezet előírásait a miniszterelnöki kancellária vezetője. Ionel Dancă közlése szerint a vészhelyzet ideje alatt érvényben marad az az előírás, miszerint az egészségügyben versenyvizsga nélkül is alkalmazni lehet új munkaerőt.

A hatóságok ugyanakkor továbbra is befagyaszthatják a gyógyszerek, oltások, fertőtlenítőszerek és más egészségügyi eszközök és anyagok árát. A tervezet értelmében az étel- és italházhoz-szállítás továbbra is működhet, sőt az éttermek csak elvitelre készíthetnek adagokat ezután is.

A miniszterelnöki kancellária vezetője rámutatott, a vészhelyzet ideje alatt is felfüggeszthető a kereskedelmi központokban működő cégek tevékenysége. Az intézkedés alól kivételt képezhetnek az elektromos és elektronikai cikkek forgalmazásával foglalkozó cégek, amennyiben vállalják a termékek házhoz szállítását, a plázákban azok az üzletek, amelyek közvetlen külső bejárattal rendelkeznek, valamint a szépségszalonok, mosodák, fogászati rendelők, optikusok és egyebek.

A vészhelyzet idejére, illetve az azt követő 90 napra is meghosszabbítják a kollektív munkaszerződéseket. A helyi és központi közigazgatási inztézményeknél, állami vállalatoknál, amelyeknek több mint 50 alkalmazottjuk van, egyéni munkarendet kell bevezetni.  Az egyházi szertartásokat nem korlátozzák, csak a higiéniai és fizikai távolságtartsái szabályok betartását kérik, ez ügyben a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának és a vallásügyi főosztály előírásai követendők.

A vészhelyzetet szabályozó törvénytervezettel módosul a szabálysértések rendszere is oly módon, hogy összhangban legyen a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival. „A törvénytervezet értelmében a szabálysértések rendje összhangba került a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival, mivel az 1999/1-es rendelet alapján megszabott rendszer sértette az alkotmányt” – jelentette ki Dancă. A tervezet azt is szabályozza, hogy miként kell kezelni a fizetésképtelenségi eljárásokat a vészhelyzet idején – tette hozzá.

Ez történik az oktatásban

Az oktatási, illetve az egészségügyi miniszter közös rendelete és az országos vészhelyzeti bizottság határozata alapján szervezhetik meg az iskolák az országos vizsgákat - közölte a miniszterelnöki kancellária vezetője. Dancă hangsúlyozta, a közoktatásban továbbra is online folyik a tanítás, "azokban az esetekben pedig, amikor erre nincs mód, a hatóságoknak kötelességük biztosítani a szükséges felszereléseket azon tanulók számára, akiknek nincs hozzáférésük a technológiához".

Az országos vizsgák előkészítése az országos vészhelyzeti bizottság határozatai, valamint az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendelete alapján történik - olvasható a tervezetben. Az edzőtáborok, edzések és sportversenyek szervezését a sport-, valamint az egészségügyi miniszter közös rendeletével szabályozzák, az országos vészhelyzeti bizottság határozatai alapján.

A múzeumok, könyvtárak, mozik, filmstúdiók és más kulturális intézmények tevékenységének feltételeit szintén a szakminiszter és az egészségügyi miniszter közös rendeletében szabják meg, az országos vészhelyzeti bizottság határozatainak figyelembevételével - olvasható a kormány által elfogadott törvénytervezetben.

Cikkünk frissül

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?