Nem tiltják meg a 65 év feletti tanárok és idős hozzátartozóval rendelkező diákok részvételét a felkészítőkön és vizsgákon

Monicia Anisie tanügyminiszter szerint nem tiltják meg a 65 év feletti pedagógusok és az idős hozzátartozóval rendelkező diákok fizikai jelenlétét a felkészítőkön és vizsgákon, az erre szóló hírek csak egy közegészségügyi ajánlás miatt kaphattak szárnyra. A koronavírus-járvány miatt kockázatosnak nevezett korosztály esetében körültekintőbbek lesznek az óvintézkedések alkalmazásakor – tette hozzá a miniszter.

Mint köztudomású, ebben a tanév hátralévő részében zárva maradnak az iskolák, viszont a nyolcadikosoknak és a végzős évfolyamoknak (12. és 13. osztályosoknak) felkészítőket tartanak az oktatási intézményekben, és a cikluszáró, illetve érettségi vizsgán is részt vehetnek személyesen.

Az országos közegészségügyi intézet erre vonatkozó ajánlása szerint a 65 évnél idősebb pedagógusokat, illetve azokat a tanulókat, akiknek a szüleik (vagy törvényes gyámjaik, a velük egy háztartásban élő hozzátartozóik) szintén a fertőzésveszélynek jobban kitett korosztályhoz tartoznak, nem kéne beengedni a felkészítőkre és a vizsgákra. Monicia Anisie az educatieprivata.ro portálnak azt nyilatkozta, hogy erre nem fog sor kerülni: a 65 évnél idősebb pedagógusokra vonatkozóan elővigyázatosabbak lesznek az óvintézkedések megalkotásakor, a diákok esetében pedig a család dönti el, hogy a tanuló részt vesz-e a felkészítőn, vagy online, a telesulival, esetleg más alternatív módszerrel gyakorol a vizsgára.

Az iskolai felkészítőket június elején tartják meg, de egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak a tantermekben, a foglalkozások maximum három órát tarthatnak, óránként tízperces szünetekkel, mialatt a helyiséget kiszellőztetik. A pedagógusoknak és diákoknak egyaránt maszkot kell majd viselniük. A felkészítők előtt a tantermeket kötelező kifertőtleníti és kiszellőztetni, a gyerekek között jobbról és balról egy-egy helyet üresen kell hagyni, és egymás mögött is egy-egy üres padsort kell hagyni. Az iskolába való belépéskor megmérik a diákok lázát, és csak az vehet részt a foglalkozáson, akinek 37 Celsius-foknál alacsonyabb a testhőmérséklete. Ugyanezek a szabályok lesznek érvényben a vizsgákon is.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Monica Anisie tanügyminiszter | Fotó: edu.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?