Egy óra kifelé, két óra befelé a várakozási idő Nagylaknál

Az országból kifelé tartóknak egy órát, a befelé igyekvőknek két órát kell várakozniuk szombat délelőtt a nagylaki országúti határátkelőhelyen.

Péntek este óta tart a torlódás a vámban a személyforgalomban, de a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen a kamionoknak is várakozniuk kell (április eleje óta a sztrádán csak kamionok kelhetnek át román–magyar államközi egyezmény alapján): a befelé tartó soron négy órát, kifelé pedig egy órát.

A nagylaki országúti határátkelőhely (Nagylak I) jelenleg az egyetlen, ahol a Magyarországra tartó, vagy az átutazó forgalmat átengedik. A jelenleg működő többi határátkelőhelyet vagy a teherszállítóknak tartják fenn, vagy a határon át ingázó munkavállalók használhatják csak, akik a határsáv 30 kilométeres körzetében élnek. A koronavírus-járvány miatt mindkét ország korlátozta márciusban a személyforgalmat a határain.

Nyugat-Európából ismét megnövekedett számban térnek haza romániai idénymunkások, akinek a határátkelőhelyen nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy az úgynevezett vörös vagy sárga zónához tartozó országból jöttek-e, illetve a közegészségügyi hatóságok előzetes szűrővizsgálatán is át kell esniük, majd a rendőrség vagy csendőrség kíséri négy-öt gépkocsiból álló konvojokban őket a hatóságilag elrendelt karanténközpontokig.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Várakozók Nagylakon | Fotó: Nagylaki Polgármesteri Hivatal)

Kapcsolódók

Kimaradt?