A szükségállapot után a kórházak „normális” betegeket is fogadhatnak

Május 15. után a kórházak ismét egyre több olyan beteget fogadnak majd, akik „nem jelentenek sürgősségi esetet” – mondta pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelmi igazgatóság (DSU) vezetője.

Arafat szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot lejártával a kórházak több beteg fogadására lesznek képesek, de megtörténhet, hogy kevesebb pácienst tudnak ellátni, mint a járvány előtt, hiszen a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások a kórházon belül is érvényesek lesznek. Egy négyágyas szobában tehát valószínűleg csak két pácienst szabad majd elhelyezni. A kórházak biztonságos működése érdekében minden egészségügyi intézmény esetében járványtani szakember fogja kidolgozni a betegellátás menetét.

Azt is elmondta, a COVID-19 járvány előtt az ország sürgősségi osztályai naponta 12-15 ezer pácienst fogadtak, ez jelenleg 5-6 ezerre esett vissza, de a szám ismét növekedhet. A kórházakból egyébként a szükségállapot kihirdetése lőtt hazaküldték a nem sürgős beavatkozásra váró pácienseket, és azokat, akiknek a kezelési otthoni körülmények között is lehetséges volt. A kórházakat szinte csak a koronavírusos betegségek ellátására tartották fenn.

Arafat szerint a sürgősségi eseteket fogadó osztályok (UPU) legalább felének korszerűsítésre van szüksége. Az államtitkár a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház épülő sürgősségi osztályát látogatta meg pénteken Daniel Băluţă 4. kerületi polgármester kíséretében. A korszerűsítések egy része már elkezdődött, többnyire európai uniós alapokból a fejlesztési tárcán keresztül, de a társfinanszírozásokba beszállnak a helyi önkormányzatok és az egészségügyi minisztérium is – mondta Arafat.

Arafat szerint egy idő után nehéz lesz COVID-os és nem COVID-os kategóriákba sorolni a kórházakat, és minden egészségügyi intézménynek alkalmazkodnia kell majd az új helyzethez.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?