A záróvizsgák egy részének online lebonyolítását fontolgatja a tanügyminisztérium

Vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a romániai érettségi kompetenciákat felmérő, szóbeli részét online szervezzék meg, nyilatkozta csütörtök este a Realitatea Plusnak Monica Anisie tanügyminiszter. A tárcavezető a záróvizsga-felkészítők szigorú egészségügyi előírásait is ismertette.

Az országos képességfelmérő június 15-én, az érettségi 22-én kezdődik. A diákok az írásbeli vizsgákkal kezdik, ezután következik a nyelvi és digitális kompetenciák felmérése, amit elképzelhető, hogy online szerveznek meg Anisie szerint. A végleges döntést jövő hétre ígérte a tanügyminiszter.

Lázmérés, maszkok: így zajlanak majd a záróvizsga-felkészítők

Június 2. után szigorú egészségügyi előírások mellett megkezdődik az iskolai záróvizsga-felkészítő azoknak a nyolcadikos és tizenkettedikes tanulóknak, akik ezt igénybe szeretnék venni. A felkészítők során nem csak a tananyagot ismétlik, hanem a vizsgák alatt alkalmazott járványügyi szabályokkal is ismerkednek a diákok.Az iskolai felkészítő órák előtt minden tanuló lázát megmérik, maszkot kapnak, kezet mosnak, majd a tanár egy jól meghatározott útvonalon vezeti őket a korábban fertőtlenített és alaposan kiszellőztetett osztályterembe.

Az órarendet úgy kell összeállítani, hogy a tízes csoportokban érkező tanulók ne találkozzanak egymással. A nyolcadik osztályosoknak naponta két órát, a tizenkettedikeseknek három órát tartanak.  Az órák 50 percesek lesznek, tíz perc szünettel.

A felkészítő végén a tanár kivezeti a gyerekeket az iskolából, kapnak egy másik maszkot, és azzal mennek haza.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?