Iohannis az alkotmánybíróság döntéséről: a bírságok emelése nélkül sokkal több halott lenne


-A A+A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot szabályainak megsértéséért kirótt büntetések mértékének sokszorosára emelése nélkül sokkal több halálos áldozata lenne Romániában a járványnak – így kommentálta Klaus Iohannis államfő a sürgősségi kormányrendeletet alaptörvénybe ütközőnek nyilvánító alkotmánybírósági döntést.

Az elnök csütörtök délutáni, az interneten élőben közvetített beszédében kifejtette: megdöbbentette az ellenzék képviselőinek a kárörvendése, amivel a taláros testület szerdai ítéletét üdvözölték. Iohannis szerint a bírságok akár négyszeresére emelését a kormány a lakosság védelmében hozta, és az eredmények azt mutatják, hogy elrettentő erejük volt, és sikerült megfékezni a járványt.

Iohannis szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és „csatlósai” mindent megtesznek, hogy kudarcot valljon a hatóságok kríziskezelésre irányuló törekvése. „Tegnap láthattuk, hogy egyes politikusokat nagy elégedettséggel töltött el az alkotmánybíróság döntése a szükségállapotban érvényes korlátozások áthágásáért kiróható büntetésekről. Ez a közömbösség, tudatlanság és feladatuk félreismerésének bizonyítéka, de ugyanakkor annak is, hogy a politikai érdeket az emberek fölé helyezik” – mondta.

Az államfő szerint a jelenlegi krízisben különválnak a „felelősek és bátrak” a „felelőtlenektől, a haszonlesőktől és populistáktól, akik csak hazug ígéreteket tesznek”. Az első kategóriába azok az állampolgárok tartoznak Iohannis szerint, akik betartják a korlátozásokat és ezzel életeket mentenek meg, a szakemberek, akik a járvány ellen harcolnak, valamint a kormány, amely meghozta a helyes intézkedéseket és most a gazdaság újraindításán dolgozik. A másik kategóriába a „múlt emberei” tartoznak, akik „vissza akarnak térni a korrupcióhoz, a rossz kormányzáshoz és a hatékonyság hiányához”.

 

Az államelnök szerint az ország az utóbbi hónapokban precedens nélküli fenyegetettségnek volt kitéve, akárcsak a világ más országai, és az emberek védelmében szükség volt a szigorú intézkedésekre. Kifejtette: a járványveszély nem múlt el az alkotmánybíróság döntésével egy időben, és a büntetések csakis az emberek életének, egészségének védelmét szolgálták.

Iohannis ezzel arra reagált, hogy szerdán az alkotmánybíróság helyt adott a Nép Ügyvédje által benyújtott óvásnak, amelyet a szükségállapot szabályainak áthágása miatt kirótt büntetések összegére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet ellen nyújtott be az ombudsman. A Nép Ügyvédje az ostromállapot, illetve a szükségállapot bevezetésére vonatkozó 1999/1-es sürgősségi kormányrendelet két cikkelye, illetve az ezt módosító 2020/34-es kormányrendelet ellen nyújtott be alkotmányossági kifogást. Érvelése szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert olyan területeken engedélyezi az államfőnek a jogalkotást, amelyekről csak a törvényhozó testület dönthet organikus törvények módosítása révén, az emberi jogok gyakorlásának korlátozásával.

Az ombudsman ezen kívül azt is kifogásolta, hogy a jogszabály túlságosan általános, nem szab ki egyértelműen követendő magatartást, és a hatóság képviselőinek nincsenek objektív kapaszkodóik a kihágás megállapítására. Ugyanakkor a kiróható bírság összegét sem egyértelműsíti a jogszabály, így a bírságoló rendőrök szubjektív megítélésétől függ a büntetés összegének megállapítása.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja. 
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X