Döntöttek a parlamentben: a tanév végéig otthon maradhatnak gyermekeikkel a szülők

Romániában azok a szülők, akiknek 12 évesnél kisebb gyermekük van, továbbra is otthon maradhatnak az iskolai év végéig, és a gyerekfelügyeleti szabadság alatti fizetést továbbra is megkapják. Az RMDSZ által benyújtott törvénymódosítási javaslatot döntő házként fogadta el szerdán a képviselőház.

Csép Andrea RMDSZ-es képviselő, a munkaügyi és szociális bizottság titkára a Maszolnak elmondta: 57 nap telt el az iskolai oktatás felfüggesztése óta, és 52 nap azóta, hogy az államelnök elrendelte a szükségállapotot.

A román állampolgárok életének és fizikai integritásának veszélyeztetése, az alapvető jogok és szabadságok korlátozása, a vállalkozások tevékenységének ideiglenes megszakítása, a foglalkoztatások felfüggesztése, valamint az iskolák bezárása csak néhány azok közül a negatív következmények közül, amelyeket a világjárvány miatt érzékelhetünk a társadalomban – világított rá a képviselő, hozzátéve, hogy a pandémia meglepetésszerűen érte Romániát, és semmilyen formában nem volt rá felkészülve.

"Egyértelmű tehát, hogy jogalkotási hiányosságokat folyamatosan orvosolnunk kell" – hangsúlyozta Csép Andrea, az elfogadott módosítások kezdeményezője. Annak ellenére, hogy az oktatási intézmények a tanév végéig zárva maradnak, az online tanulási folyamat továbbra is folytatódik. A hatályos jogszabályok szerint a szülőknek nem lett volna lehetőségük otthon maradni gyermekeik felügyelete céljából a szükségállapot vége után, az RMDSZ javaslatára azonban sikerült meghosszabbítani a 12 éves kor alatti gyermekek felügyelete miatt igényelt szabadságokat a második félév végéig.

Ezeket a módosításokat hozták

Az érvényes szabályozások értelmében a gyerekfelügyeleti szabadág idején bérének a 75 százalékát kapja az alkalmazott, az otthon töltött napokkal arányosan, ez az összeg azonban nem lehet nagyobb az országos bruttó átlagbér 75 százalékánál. A törvény értelmében a munkaadó köteles volt kifizetni a bért, és az összeget pedig 60 napon belül fizette volna vissza az állam, ez az időtartam most lecsökkent 15 napra.

A hatályban lévő szabályozások értelmében minden ágazatban, ahol eddig kényszerszabadságon tartózkodtak az alkalmazottak, a sürgősségi helyzet feloldása azt is jelentette, hogy az eddig folyósított 75 százalékát a fizetésüknek már nem az állam volt köteles folyósítani, hanem a munkáltató.

Az RMDSZ által benyújtott módosító javaslat értelmében most a parlament plénuma elfogadta, hogy mindaddig az állam folyósítsa az érintettek kényszeszabadságáért járó juttatást, amíg a megszorító intézkedések által zárva tartott intézmények nem tudják alkalmazottaikat fizetni. Ebbe a kategóriába sorolhatók a színházak, filharmóniák, kulturális egyesületek, vendéglők – azaz minden olyan létesítmény, amely nem indíthatja újra tevékenységét május 15-e után.

A képviselőház döntő házként fogadta el a tervezetet, az államelnök kihirdetésére vár. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?