Félnek a fertőzéstől: halogatják kórházi kezelésüket a krónikus betegek

A koronavírus-járvány miatt a hazai kórházakban látványosan lecsökkent a betegek száma, a korábban zsúfolt szebészeti, kardiológia, neorológia osztályokon most alig van bennfekvő beteg – mutatott rá András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója. 

Hétfői, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem valószínű, hogy a pácienseknek megszűntek a betegségeik, hanem inkább a koronavírus-fertőzéstől való félelmük miatt halogatják a kezelésüket. 

András Nagy Róbert arra kéri az érintetteket, ne halogassák az orvosi ellátást, hiszen súlyosbodhat betegségük és bonyolódhat annak kezelése. Bár az onkológiai, reumatolológiai és hematológiai osztályokat Sepsiszentgyörgyön külön épületben két hete újraindították, a krónikus betegek egy része visszautasította a kezelést.  

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint keressék a páciensek a háziorvosukat, de a kórháztól se féljenek, mert a sürgősségeket ellátják, és biztonságos útvonalakat alakítottak ki, hogy a betegek ne kapják el a koronavírus-fertőzést, akit pedig szükséges, azt tovább irányítják a környező kórházak fele. András Nagy Róbert hozzátette, Sepsiszentgyörgyön volt rá példa, hogy agyvérzésben szenvedő beteg is elutasította a kórházba való beutalást. 

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója úgy véli: ebben az időszakban nagyobb feladat hárul a családorvosokra, akiknek telefonos kapcsolatot kellene tartaniuk a nyilvántartásukban lévő krónikus betegekkel, és szükség esetben kórházba küldjék őket. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: Máthé Csaba)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?