A koronavírus áldozatának nyilvánítottak egy aradi magyar nőt három negatív teszt ellenére

Három negatív eredménnyel végződött teszt után koronavírus-fertőzésben elhunytnak nyilvánítottak egy 76 éves nőt Aradon. A haláleset még április 17-én, az ortodox húsvét nagypéntekén történt. A 76 éves Nagy Erzsébet egy héttel korábban került kórházba. Lánya, Nagy Edit szerint már a mentők kiérkezésekor kezdődött a kálvária.

„Elsőre nem is jött a mentő, csak, amikor másodszor telefonáltam. Olyan sokat pepecseltek, már mi sürgettük őket, hogy siessenek. Azt mondták, nem is kellene bevinni, mert itthon is magéhoz térne, de én mondtam, hogy mit tehetnék vele, ha ismét rosszul lesz” – idézte fel a történteket.

Hozzátette, hogy édesanyja szívritmuszavarokra szedett 25 éve gyógyszert, és bár az utóbbi két évben ritkán járt ki a második emeleti tömbházlakásukból, egész jó egészségi állapotban volt. Aznap viszont „hirtelen elvágódott”, és nem volt eszméleténél, azért hívta a mentőket.

A koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt látogatási tilalom van jelenleg is a kórházban, így a lánya nem mehetett be hozzá. Nagy Edit szerint azonban még azt a tisztálkodási szerekből, személyes holmikból álló csomagot sem vihette be a kórház ajtajáig, amit egyébként az egészségügyi személyzet kért az édesanyja számára.

„Mikor szólt egy asszisztens, hogy mire van szükség, negyed óra alatt ott voltam, de a portánál nem engedtek tovább. Négyen álltak ott, de azt mondták, ők nem mozdulhatnak el. Akkor kértem, hogy engedjenek engem legalább az ajtói, hiszen volt rajtam maszk és kesztyű, mire az felelték, hogy mit képzelek!" – számolt be portálunknak.

A sokk akkor érte a családot, miután közölték, hogy Nagy Erzsébet elhunyt a megyei kórházban, és a koronavírus-járvány áldozatának nyilvánították, így az eljárás szerint ebben az esetben nem adják ki a holttestet, hanem a temetkezési vállalat onnan viszi egyenesen a temetőbe. A járványhelyzet miatt elrendelt szükségállapot idején a temetési szertartásokat is csak szűk családi körben lehet megtartani. Ezt Nagy Edit meg is értette, ő és a fia kísérte utolsó útjára az édesanyját, de mint mondta, az fájt a legjobban, hogy el sem búcsúzhatott tőle, illetve nem adhatta meg illő módon a végtisztességet neki.

„Ortodox nagypénteken halt meg, és elmentem a szomszédasszonyommal a temetkezési vállalathoz intézkedni. Kérdezték, hogy nem koronavírusos-e, mire mondtam, hogy nem, mert a szomszédasszonyom, akinek volt ismerőse a kórházban, és beszélt vele, azt mondta, hogy három tesztet is végeztek rajta, és mind negatív lett. Utólag szólt a temetkezési vállalkozó, hogy nem adják ki neki sem a holttestet, mert felkerült a COVID-19-betegek listájára, s azokat nem szabad halottas házba vinni, hanem onnan temetik" – idézte fel a történteket Nagy Edit.

Elmondta, azt sem tudja, hogy feladták-e az édesanyjára a ruhát, amit bevitt a kórházba, mert hétfőn, hétfőn, a temetés napján zárt koporsóban vitték a sírhoz. "Még csak nem is láthattam szegényt, egy hétig nem engedtek be hozzá, de miután meghalt, felhívtak, hogy vigyem be a személyi igazolványát. Mondtam, hogy elvitték a mentősök, és ott kell lennie a kórházban. Erre az mondták, hogy menjek csak be, és keressem meg, mert nincs idejük ilyesmire. Látni sem akartam őket: mi az, hogy egy hétig nem szabad meglátogatnom az édesanyámat, de miután meghalt, bemehetek megkeresni az iratait, amit ők nem találnak?!" – háborgott Nagy Edit, még mindig a történtek hatása alatt.

A szükségállapot miatt az aradi anyakönyvi hivatal e-mailben, közvetlenül a kórháznak küldte a haláleset anyakönyvezését, az elhunyt hozzátartozói a korlátozások feloldása után kérhetik személyesen az eredeti halotti bizonyítványt. A kórháztól egyelőre hivatalos értesítést sem kapott a család, Nagy Edit egy kórházban dolgozó ismerős révén jutott hozzá egy másolathoz a halotti zárójelentésről (kérésre nekünk megmutatták, de személyes adatokról lévén szó, nem hozzuk nyilvánosságra), amelyben nem szerepel a halál okaként a koronavírus-fertőzés. Szívleállást és akut légzési elégtelenséget soroltak fel.

„Vírus sehol nem szerepel, se az, hogy pozitív, se az, hogy negatív. Kérdem én, joguk volt nekik akkor ilyet csinálni, hogy három negatív teszt után koronavírusosnak nyilvánítják?" – sóhajtott.

A történtek tisztázása végett kérdéssel fordultunk a megyei közegészségügyi igazgatósághoz. Horea Timiș igazgató a megyei önkormányzatnál tartott online sajtótájékoztatón elmondta, tudnak az esetről, és belső vizsgálatot rendeltek el a megyei kórháznál. Az eredményt a közvélemény tudomására hozzák majd.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?