Napi 15 ezerre növelnék a koronavírustesztek számát Romániában

Jelenleg napi 11 ezer koronavírusteszt elvégzésére van kapacitás a romániai központokban - nyilatkozta hétfő esti sajtóértekezletén Ludovic Orban. A miniszterelnök szerint a cél több mint 15 ezerre növelni a napi tesztelési kapacitást.

Orban szerint jelenleg 60 tesztelőközpont működik az országban, további 17 esetében pedig folyamatban van az akkreditációs eljárás. Azt mondta: Románia nem volt felkészülve egy világjárványra, nem rendelkezett stratégiai készletekkel sem védőfelszerelésekből, sem gyógyszerekből, sem egyéb szükséges anyagokból.

Hozzátette: ezt az állapotot "sikeresen meghaladták", és hogy a "dolgok jelenleg ellenőrzés alatt vannak", amit az is bizonyít: „megengedhetik maguknak”, hogy más országokat segítsenek. Kifejtette: a járvány elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében bevonták a munkába a rezidens orvosokat, kétezer új alkalmazottat vettek fel a közegészségügyi igazgatóságokhoz és a mentőszolgálathoz, javították a kórházak menedzsmentjét.

„A megelőzésre koncentráltunk”

Orban elmondta azt is: a kormány a megelőzésre koncentrált a COVID-19-járvánnyal kapcsolatban, és más országokhoz képest korábban rendelte el a korlátozó intézkedéseket. Többek közt a lakhelyi és hatósági karantén bevezetését, a repülőjáratok felfüggesztését, az iskolák bezárását említette, amelyek sok esetben a lakosság bírálatát és bizalmatlanságát váltották ki, de - mint mondta - hatásosnak bizonyultak.

A miniszterelnök szerint a kormánynak sikerült ellenőrzés alatt tartania a járványt, jóllehet a pandémia kitörésekor semmilyen tartalék nem volt védőfelszerelésekből, fertőtlenítőszerekből, gyógyszerekből - ezek beszerzése óriási politikai-diplomáciai erőfeszítést igényelt.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?