Az egészségügyre is fordíthatók a kijárási tilalom alatt beszedett bírságok

Az egészségügyi rendszerre is fordíthatják a katonai rendeletek előírásainak be nem tartása miatt kirótt bírságokból befolyó összegeket – nyilatkozta szerda este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot kihirdetése óta 290 ezer ilyen bírságot róttak ki országszerte, összesen 570 millió lej értékben. „Beszéltem a miniszterelnökkel és megtaláljuk a megfelelő keretet arra, hogy ezt a pénzt a hátrányos helyzetűekre és az egészségügyi rendszerre fordítsuk" – fogalmazott. Vela ugyanakkor nyomatékosította, hogy a bírságokból befolyó pénz „nem a minisztériumhoz vagy a kormányhoz", hanem a helyi hatóságokhoz kerül, nekik kell majd a közegészségügyi rendszer felé irányítaniuk azt.

Április elején a kormány egy sürgősségi rendelettel jelentősen növelte a katonai rendeletekbe foglaltak be nem tartásáért járó bírságokat. Az új szabályozás szerint a büntetések minimális összege az eddigi 100 lejről 2000 lejre nőtt, a bírság felső határa pedig 5000 lejről 20 ezer lejre emelkedett. Jogi személyek esetében 10 ezertől 70 ezer lejig terjedő büntetés szabható ki a kijárási korlátozások be nem tartásáért. A jogszabály értelmében ugyanakkor a bírság 15 napon belül való kifizetése esetén felére csökken a befizetendő összeg.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Jó sok pénzt bekasszíroznak az emberektől | Illusztráció/Román Rendőrség Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?