Így képzeli el az iskolák újranyitását a román főmikrobiológus

Előbb az egyetemeken és a középiskolákban kellene folytatni az oktatást a szükségállapot május 15-i megszűnése után – véli a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke. Alexandru Rafila értésre adta: a legjobb az lenne, ha ebben a tanévben az 1-8. osztályosokat már nem hívnák vissza az iskolákba.

A szakembert a Digi24 kérdezte pénteken az oktatás folytatásának lehetséges forgatókönyveiről. Az egészségügyi minisztérium döntéseit előkészítő különleges tudományos bizottság alelnöke elmondta, előbb az egyetemi hallgatóknak és a középiskolai diákoknak kellene visszatérniük a tanintézményekbe, az 1-8. osztályosoknak pedig különleges feltételeket kellene biztosítani.

Ezt az elképzelését azzal magyarázta, hogy a maszk viselése kötelező lesz a tantermekben és az előadótermekben, és a nagyobb diákokkal könnyebb lesz betartatni ezt az előírást. Az elemi és gimnáziumi oktatásban szerinte megoldást kell találni arra, hogy az osztályoknak csak a fele tartózkodjon a tanteremben, és az órák közötti szüneteket is úgy kell ütemezni, hogy a gyerekek ne egyszerre tóduljanak ki a folyósokra és az udvarra.

Alexandru Rafila a diáklétszám megfelezését úgy látja megvalósítónak, hogy a gyerekek egy része tanórán, a másik része pedig valamilyen „alternatív tevékenységen” vesz részt. De elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a kisdiákok órarendjét módosítják: az egyik részük délelőtt, a másik részük délután menne iskolába.

A szakember értésre adta, legszívesebben vissza sem hívná már ebben a tanévben az 1-8. osztályosokat a tanintézményekbe. „Nagyon nehéz lesz számukra megszokni a védőmaszk kötelező viselését” – magyarázta. Mint mondta, az iskolák újranyitása nem a gyerekek, hanem a családtagjaik számára jelent fertőzésveszélyt. „A gyerekeknek sokkal könnyebb lefolyású a betegség, de megfertőzhetik felnőtt hozzátartozóikat” – mondta Rafila, aki nagyon fontosnak tartaná a diákok testhőmérsékletének mérését is az órák megkezdése előtt.

A szakember hangsúlyozta, semmilyen döntés nem született még az iskolák újranyitásának folyamatáról. Hozzátette, Románia tanulhat még olyan országok tapasztalataiból is, ahol már ezekben a napokban folytatják az oktatást.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?