Elutasítja a Marosvásárhelyi Rádió elleni lejáratási kampányt az Erdély Tv

A Marosvásárhelyi Rádió és a magyar szerkesztőség vezetője, Szász Attila elleni lejáratási kampányt elutasító állásfoglalást tett közzé pénteken az Erdélyi Magyar Televízió.

A Szepessy Előd főszerkesztő által aláírt közlemény arra reagált, hogy az Adjátok vissza a rádiónkat. A Marosvásárhelyi Rádió a MI rádiónk elnevezésű Facebook-oldalon kiújultak a támadások Szász Attila főszerkesztő-helyettes ellen az intézményben feltételezetten történt fizikai agresszió ügyének nyilvánosságra kerülése óta. Mint ismert, a szerkesztőség két tagja, Kiss Dénes és Parászka Boróka közötti munkakonfliktus fajult tettlegességgé az utóbbi újságíró szerint. Az ügyet jelenleg a rendőrség vizsgálja.

A szóban forgó Facebook-oldal működtetője, Ferencz Zsombor már hosszú ideje támadja Parászka Borókát nézetei és rádiós munkássága miatt, és Szász Attilát okolja amiatt, hogy az újságíró a Marosvásárhelyi Rádiónál dolgozhat. Visszatérő vádja, hogy Parászka Boróka tevékenysége "Orbán Viktor szapulásában" merül ki, és a magyar szerkeszetőséghez való csatlakozása óta "balliberálissá" vált az intézmény.

Az ETV állásfoglalása szerint Ferencz Zsombor szándékosan félretájékoztat, amikor balliberálisnak nevezi a médiaintézményt: megfeledkezik arról, hogy emellett ugyanúgy liberális, konzervatív vagy éppen kereszténydemokrata, azaz felvállalja, és, ellentétben Ferencz Zsomborral, értékesnek tartja mindazokat az ideológiákat, amelyek tiszteletben tartják az emberi- és szabadságjogokat.

„Ferenc Zsombor időt és energiát nem kímélve minden jel szerint abban leli örömét, hogy megbélyegezze és gúnyolja azt a médiaintézményt, amelyet visszakövetel, bár nem tudni, hogy kinek és kitől. Mert a Marosvásárhelyi Rádió minden nap szól, a mi sokszínű hangunkon, bizonyítva, hogy valamennyiünkért van, ellentétben az említett oldal maroknyi közösségével, akik saját buborékvilágukban alpári hangnemben, hamis vádakkal illetik a rádiót és annak munkatársait” – olvasható az állásfoglalásban.

 

Közleményében az ETV emlékeztet, hogy a Marosvásárhelyi Rádió a romániai magyar nyelvű média egyik legfontosabb pillére. „Több mint fél évszázada alatt az erdélyi, a székelyföldi magyarság hiteles, pontos tájékoztatását biztosította, és teszi ezt minden kétséget kizáróan ma is. Ebben kétségtelenül hatalmas szerepet játszik Szász Attila, az intézmény jelenlegi főszerkesztője, aki valós és megkérdőjelezhetetlen értékek mentén, a legkörültekintőbb precizitással, újságírói szakértelemmel irányítja kollégái munkáját” – írják a magyar szerkesztőség vezetőjéről.

Éppen ezért az ETV egyértelműen elutasítja a Marosvásárhelyi Rádió és a Szász Attila ellen irányuló lejárató kampányt, amellyel szerintünk egy szűk érdekcsoport megpróbálja aláásni a nagy múltú intézmény tekintélyét. „Fontosnak tartjuk, hogy hasonló helyzetben szolidaritást vállaljunk mindazok, akik sajtóban dolgozunk, hiszen együtt, összefogva minden bizonnyal felülkerekedhetünk azokon, akik a szólásszabadságot, a sokszínűséget, a demokrácia alapértékeit próbálják sárba tiporni” – zárul az állásfoglalás.

Kapcsolódók

Kimaradt?