Bántalmazássá fajuló munkahelyi konfliktus a Marosvásárhelyi Rádióban?

FRISSÍTVE -Tettlegesség áldozata volt – állítja Parászka Boróka újságíró. A Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője nem hozta nyilvánosságra a bántalmazójának nevét, de az intézmény vezetőségéhez írt beadványában az egyik kollégáját vádolta fizikai erőszakkal. Szász Attila, a rádió magyar szerkesztőségének vezetője elmondta, tudomása van két beosztottja konfliktusáról, az ügy kivizsgálását azonban a nyomozóhatóságokra bízza. A Marosvásárhelyi Rádió cikkünk megjelenése után eljuttatta hozzánk az üggyel kapcsolatos hivatalos álláspontját is, amelyet az intézmény honlapján is közzétettek.

Megdöbbentő bejegyzést tett közzé Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője néhány nappal ezelőtt Facebook-oldalán. A több ezer követővel rendelkező újságíró arról számolt be, hogy április elején fizikai agresszió érte. Ennek nyomát, a jobb felsőkarján éktelenkedő kék foltot lefotózta, és kiposztolta szövege mellé.

Az abúzus körülményeit és az elkövető kilétét nem részletezte, az agresszivitás jelenségét ítélte el, és a bántalmazások áldozatai iránti felelősségtudatának adott hangot, saját esetének nyilvánosságra hozatalával példázva azt, hogy az erdélyi magyar társadalom még mindig nem elég empatikus az áldozatokkal. Bejegyzésében mindössze annyit árult el, hogy az eset Marosvásárhelyen történt, ott, ahol él és dolgozik. „Méterre pontosan ugyanott, ahol hetedik éve zaklatnak, ahol már több verbális abúzus ért. Polgári, értelmiségi, keresztény, védett környezetben”- írta a rádiós.

Bár Parászka nem említett semmiféle kézzelfogható koordinátát azon kívül, hogy Marosvásárhelyen érte őt a támadás, rövidesen kétszereplőssé vált a történet. Kollégája, az ugyancsak a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségében tevékenykedő Kiss Dénes egy másik nyilvános Facebook-posztban a közvélemény tudomására hozta: a kolléganője rá gondolt, amikor azt állította, hogy fizikai erőszak áldozata volt, ugyanis néhány nappal korábban a közszolgálati intézményen belül súlyos nézeteltérés támadt közöttük.

„Feljelentésében névlegesen, posztjában már csak egyértelmű utalással (de meg nem nevezve, az utólagos becsületsértési bírósági eljárást elkerülendő) azzal vádolt meg a nagy nyilvánosság előtt, hogy a munkahelyen megtámadtam és megütöttem, hogy 7 éve fenyegetem és zaklatom a rádiónál. Egyetlen bizonyíték gyanánt egy törvényszéki orvos látleletét mutatja föl, ami azt igazolja, hogy a karon lévő zúzódást ütés is okozhatta” – írta bejegyzésében Kiss Dénes, a Kultúrpresszó című rádiós magazinműsor szerkesztője.

Parászka Boróka 2012-től a Marosvásárhelyi Rádió külsős, majd főállású munkatársa, és ez idő alatt számtalan támadás érte az újságírói munkája és nézetei miatt. Kollégái közül is sokan ellene fordultak, nagy részük aláírta 2013-ban azt a beadványt, amelyben az intézményből való eltávolítását kérték a területi stúdió vezetőségétől. A beadványban többek között súlyos szakmai vétségekkel, minősíthetetlen magaviselettel vádolták. 2015-ben halálos fenyegetést is érte, 2016-ban pedig petíció indult az erdélyi sajtóból való kirekesztésért, Facebookon is kampány zajlik ellene. A Magyar Újságírók Egyesülete a petíciót elítélte. Parászka Boróka 2011-ben megkapta a Minőségi Újságírásért díjat Magyarországon, és az elmúlt 12 évben több más szakmai elismerésben részesült.

Valóban volt egy munkahelyi konfliktus

Szász Attila, a rádió magyar szerkesztőségének vezetője a Maszolnak elmondta, április 7-én Parászka Boróka és Kiss Dénes között éles vita volt az intézményben. A nézeteltérés oka egy beosztási félreértés volt, ugyanis mindkét alkalmazott ugyanabban az időpontban szerette volna használni interjúkészítés céljából a 2-es számú stúdióteret.

A vitát követő napon Parászka Boróka beadványban kérte a rádió vezetőségétől, hogy vizsgálják ki a történteket, ugyanis nemcsak verbálisan, hanem fizikailag is bántalmazta őt kollégája, Kiss Dénes. Parászka beadványa nyomán Kiss Dénestől írásbeli magyarázatot kért a rádió vezetősége, az újságíró ebben tagadta, hogy a kolléganője által jelzett abúzus megtörtént volna. Az eredménytelen belső ankét után a közszolgálati intézmény a rendőrséghez irányította alkalmazottait – mondta el Szász Attila.

A szerkesztőség vezetője szerint a hangos vitának voltak fültanúi, azonban száz százalékosan semmit sem sikerült utólag kideríteni. Szász Attila hangsúlyozta, egyértelműen elítéli a történteket, de mindaddig, amíg a rendőrségi nyomozás nem derít fényt pontosan az összetűzés részleteire, nem kíván állást foglalni, mivel az érintettek egymásnak ellentmondó módon írták le az állítólagosan tettlegességig fajuló viszályt.

A főszerkesztő-helyettes azt is kilátásba helyezte, hogy a kivizsgálás lezárása után a konfliktusban álló két munkatárs egyike távozni fog a közszolgálati intézménytől, mert a fizikai erőszakot és a valóság elferdítését egyaránt elfogadhatatlannak tartja. „Két értékes újságíróról van szó, akiknek munkáját nagyra tartom, azonban olyan etikai, morális kérdéseket vet fel az ügy, amelyeket nem szabad válasz nélkül hagyni" – magyarázta Szász Attila.

„A jelenségre kívánom felhívni a figyelmet…”

Parászka Boróka megkeresésünkre elmondta, hosszas vívódást követően, mintegy 10 nappal az események után döntött arról, hogy „előbújik”, és megosztja a közvéleménnyel a történetét. Az újságíró háborús övezetekben, menekülttáborokban készített riportokat, és az emberi jogok elkötelezett harcosának vallja magát. Éppen ezért döntött úgy, hogy személyes történetén keresztül is megpróbálja fölhívni a figyelmet arra, hogy az erőszak nem jelenthet megoldást semmiféle viszályra.

„Én az elmúlt években újságíróként végigkísértem a #metoo történeteket, és azt láttam, hogy az úgynevezett előbújások mindig nagyszámú agresszív hozzászólást is generálnak. Jelentős hányada azoknak, akik tudomást szereznek a testi bántalmazásról, tettlegességről, az áldozatot hibáztatják. Hogy miért ment oda, miért mondta azt, amit, miért viselt túl rövid szoknyát, és így tovább. Rá kellett jönnöm, hogy magam is rettegek attól, hogy mit fognak szólni az emberek, és kezdetben nem akartam kitenni magam ennek. Időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felfogjam, nekem felelősségem van, nem hallgathatom el, nem takargathatom, hiszen eddigi munkásságom során végig azt állítottam, és arról próbáltam meggyőzni az áldozatokat, hogy elő kell állni, meg kell mondani” – részletezte Parászka Boróka.

Elmondta: úgy érzi, felelőssége van azokkal szemben, akik egzisztenciálisan, anyagilag, szellemileg kiszolgáltatottak, és sokkal védtelenebbül élnek, mint ő. „Micsoda erőre van szükségük ahhoz, hogy eldöntsék, nem azt, hogy kiállnak a nyilvánosság elé, hanem azt, hogy segítséget kérjenek-e vagy sem. Menjenek-e a rendőrségre vagy nem. Fognak-e nekik hinni, vagy, ahogy nagyon gyakori, a panaszt tevőt kezdik el vádolni. Ez egy olyan teher, amely engem, mint újságírót, mint biztos családi háttérrel rendelkező embert, mint olyan személyiségű egyént, aki megtanulta, hogy a legfontosabb ilyen esetekben a saját lelkiismeret, nem terhelhet”– magyarázta Parászka Boróka kiállásának hátterét.

Hozzátette, bízik a jogszabályokban, a romániai törvényekben. Közölte, hogy csak a rendőrségi kivizsgálás lezárása után fogja megosztani a közvéleménnyel mindazokat a részleteket, amelyeket most elhallgat, éppen azért, hogy a nyomozóhatóság munkáját ne befolyásolják az esetleges megtévesztő információk. „Annyit tudok elmondani, hogy minden szükséges lépést megtettem, és minden jogi segítséget igénybe vettem, amellyel jelenlegi helyzetemben élhetek” – mondta a rádiós újságíró.

„Ez nem igaz, ellenkezőleg, engem ért támadás”

Kiss Dénes rádiós szerkesztő a Maszolnak elmondta, hogy valóban lezajlott egy incidens közte és Parászka Boróka között a rádió épületében. Sőt arról is tudomása van, hogy kolléganője panaszt emelt ellene a rádió vezetőségénél és informális csatornákon keresztül is azt terjeszti, hogy ő volt a bántalmazó.

„Miközben ez nem igaz, ellenkezőleg, engem ért támadás” – nyilatkozta telefonos megkeresésünkre az újságíró, aki megerősítette: az incidens egy adáskabin programálása körüli félreértésből indult. Elmondása szerint Kiss Dénes napokkal április hetedike előtt beütemezett egy felvételt a 2-es számú adáskabinban, ez a foglalás pedig meg is jelent egy kifüggesztett órarenden.

Amikor a szerkesztő megjelent a helyszínen, a kabinban már felvétel zajlott: kolléganője, Parászka Boróka egy hölggyel készített interjút. Amikor Parászka kilépett a kabinból, hogy a vezérlőben elmentse a rögzített interjút, Kiss Dénes jelezte neki, hogy az érvényes órarend szerint a következő percekben az ő felvételének kell elkészülnie. Az addig nyugodtan viselkedő munkatárs – Kiss állítása szerint – pillanatokon belül magatartást váltott, és tombolni, ordítani, káromkodni kezdett. Az incidens a vezérlő és a felvevőkabin közötti átjáróban hágott a tetőpontra, ahol – állítja Kiss Dénes – Parászka Boróka teljesen váratlanul hátulról annyira meglökte, hogy a kezéből minden kirepült.

 

„Nekilökött nagyon keményen a falnak, és elém került. Visítozta, hogy ide nem jössz be. Gyalázkodott, fül- és szemtanú van erre. A papírokat, telefont, szemüveget kiütötte a kezemből. Megéreztem, hogy ez valami provokálás, és meg is sajnáltam… elveszítette a kontrollt. Rájöttem, hogy beteg ez a nő, és feladva az elképzelést, hogy belépjek az interjút elkészíteni, visszamentem a vezérlőbe, a keverőpulthoz” – részletezte Kiss Dénes. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az összetűzés lecsengése után Parászka Boróka több rádiós kollégával is találkozott a stúdió folyosóján, senkinek sem említette, hogy bántalmazás érte volna.

Kiss Dénes szerint kolléganője a rádió magyar szerkesztőségének privát levelezési csoportjában is beszámolt kettejük konfliktusáról, azonban csak az adáskabin foglalása körül fölmerülő vitaként írta le. Másnap azonban Parászka Boróka beadványban értesítette a Marosvásárhelyi Rádió vezetőségét a konfrontációról, és itt már félreérthetetlenül jelezte, hogy fizikai bántalmazás áldozata volt. 

A vezetőség felkérésére adott írásbeli válaszában – állítja Kiss Dénes – ő maga volt az, aki fölhívta a figyelmet arra, hogy a polémiának szem- és fültanúi is voltak, Sorin Năsălean túravezető mérnök és Marcel Mihalache operatőr személyében, bár ők a történtekből mindent nem tudnak megerősíteni.

„A tanúvallomásokat be lehet gyűjteni, de az csak közvetett bizonyíték. Azonban egy hazugságdetektoros kivizsgálásnak is szívesen alávetem magam, mert egyértelmű, hogy valamelyikünk hazudik” – összegzett  Kiss Dénes. Hozzátette, nem tudja, hogy elindult-e a nyomozás az ügyben, egyáltalán megtörtént-e a feljelentés. „A legnagyobb félelmem az, hogy semmiféle döntés nem születik a kivizsgálás nyomán, és a levegőben marad a gyanú, miszerint lehet, hogy ’ez az állat’, Kiss Dénes megütötte Parászka Borókát, és ezzel ott maradok örökre megbélyegezve” – jelentette ki.

Megkerestük Maros megyei rendőrséget azzal a kérdéssel, hogy érkezett-e hozzájuk feljelentés ebben az ügyben.  Emanuela Fărcaș szóvivő írásban ígért tájékoztatást. Amint válaszát megkapjuk, cikkünket frissítjük.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a Marosvásárhelyi Rádió hivatalos állásfoglalásban tájékoztatott az intézmény vezetőségének álláspontjáról az incidenssel kapcsolatban. A közszolgálati médiaintézmény vezetősége elítéli és sajnálatosnak tartja az incidenst, és biztosítja a hallgatóit arról, hogy minden nehézség ellenére a fő szempont a közönség megfelelő tájékoztatása. A koronavírusjárvány kitörése miatt bevezetett szükségállapotban egyébként is nehéz körülmények között és feszült légkörben dolgozik a rádió munkaközössége azért, hogy a rádió minőségi tájékoztatást biztosíthasson, és nap mint nap ellássa közszolgálati teendőit - áll a közleményben.

„Mindent megteszünk az igazság kiderítése érdekében, és amennyiben bármilyen törvénytelenség bizonyítást nyer, garantáljuk, hogy nem marad következmények nélkül”- zárja a hivatalos állásfoglalást Szász Attila szerkesztőségvezető, aki azt a reményét is kifejezi, hogy az ügy minél hamarabb véget ér, és fény derül a homályos részletekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?