Milyen lazítások lesznek május 15. után? Forgatókönyveket vázolt a kormányfő

FRISSÍTVE - A kijárási tilalom feloldása mellett más korlátozások lazítása is várható május 15-től. Ludovic Orban kormányfő több forgatókönyvet is ismertetett a szakértőkkel tartott pénteki találkozója után.

A miniszterelnök a koronavírus-járvány leküzdésére felállított tudományos bizottság ülésén vett részt. Hangsúlyozta, hogy semmilyen döntés nem született még a korlátozások feloldásának pontos menetéről, de várhatóan a parkokat nyitják meg elsőként, a szállodák is fogadhatnak majd vendégeket, és felmerült az is, hogy vezessék be az iskolákban és a munkahelyeken a kötelező testhőmérséklet-mérést.

A kormányfő elmondta, hőszkennerekkel és elektronikus hőmérőkkel szerelnék fel a vállalatokat és intézményeket. Ha egy alkalmazott testhőmérséklete meghaladja a 37 fokot, akkor nem engedik be a munkahelyére, és elvégzik rajta a koronavírus-tesztet. Közölte azt is, hogy az iskolákban a gyerekek számára is kötelező lesz május 15. után a maszk viselése, de a kormány el fogja látni védőszközzel azokat a diákokat, akiknek a családja ezt anyagi okokból nem tudja beszerezni.

A hotelekre semmilyen korlátozás nem lesz érvényes azon kívül, hogy szobánként csak egy személyt vagy családtagokat szállásolhatnak el, és gyakran kell fertőtlenítéseket végezniük. A vendéglők, kávézók, kocsmák megnyitásának lehetőségét még elemzik a szakértők. Ám a miniszterelnök szerint ez a lépés csak későbbre várható, mert a vendéglátóhelyeken az emberek nem hordhatnak maszkot, így nagyobb a fertőzés kockázata.

Ludovic Orban elmondta, május 15. után "lassan-lassan" lehetővé válik majd bizonyos kulturális rendezvények megszervezése és a kulturális intézmények megnyitása is is. Megemlítette, hogy várhatóan a sporthorgászatot is engedélyezik. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?