Parászka-ügy: megszólalt a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete

Aggodalmát fejezte ki csütörtöki közleményében a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, amiért a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának vezetősége nem lépett fel kellő határozottsággal a szerkesztőség két tagja között kialakult konfliktus szerkesztőségen belüli kezeléséért.

A MÚRE a Marosvásárhelyi Rádióban feltételezetten történt fizikai agresszió ügyében foglalt állást. E szerint az egyesület aggodalommal figyeli, hogy a közszolgálati intézményben történt, látszólag munkahelyi konfliktus feltételezett részletei a közösségi médiában kommentek formájában, továbbá sajtóanyagokban is indulatokat szítanak a romániai magyar közvélemény egy részében.

A MÚRE szerint a rádió magyar adása vezetőségének határozottabban fel kellett volna lépnie a kialakult konfliktus szerkesztőségen belüli kezeléséért, annál is inkább, mivel a közszolgálati médiában dolgozó újságírók statútuma is előírja: a közszolgálati sajtóintézményekben nem tolerálható a tiszteletlen, megalázó, megfélemlítő magatartás.

Az állásfoglalás idézi a hivatkozott statútum vonatkozó paragrafusát, amely szerint: „Mindenkinek biztonságban és elemében kell éreznie magát azért, hogy szakmailag teljesíteni tudjon. Nem tolerálható semmiféle zaklatás és diszkrimináció”. Emellett idézi a MÚRE etikai kódexét is, amely előírja, hogy az újságíróknak egymás között be kell tartaniuk a kulturált érintkezés szabályait.

Az egyesület megállapítja: a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségében történtek nem minősülnek sajtóetikai vétségnek. Ugyanakkor egyik fél mellett vagy ellen sem kívánnak állást foglalni, amíg az ügyben rendőrségi nyomozás folyik, és jogerős bírósági döntés nem születik.

Kapcsolódók

Kimaradt?