Kórházigazgató: megnövekedett fertőzésveszéllyel jár a korlátozások enyhítése

Elkerülhetetlenül tömegek fognak az utcán összevergődni, és nehéz lesz kellő távolságot tartani – reagált a Digi24-nek a bukaresti Victor Babeș járványkórház igazgatója a közelgő ortodox húsvét miatt a kijárási tilalom részleges fellazításáról.

A szakember szerint megnövekedett fertőzésveszéllyel jár az intézkedés, és arra számít, hogy sokan fognak megbetegedni: jobbnak látta volna a húsvét szűkkörű megünneplését, „de ha nem lehet másképp, zsúfolt kórházaink lesznek”. 

Rámutatott, a társadalmi távolságtartás egyik lényege, hogy az egészségügy ne kerüljön nagy nyomás alá, mert mint mondta, egyik országban sem képes a rendszer nagy számú betegeket ellátni. Az intenzív terápiás helyek egyelőre nem telítettek Romániában, de ha erőltetjük, még összejöhet, nyugtázta a bukaresti Victor Babeș járványkórház vezetője. 

MInt ismert, kedd délután Marcel Vela belügyminiszter közölte: megállapodást kötöttek az ortodox egyházzal arról, hogy nagypénteken és nagyszombaton részlegesen feloldják a tilalmat az ortodox hívek számára, akik mindkét nap reggel hét és délután öt óra között elmehetnek a templomba, hogy megkapják a szentelményeket, a szent lángot és a szentelt kenyeret. Az RMDSZ szerint felelőtlen és diszkriminatív a kijárási tilalom enyhítése, Klaus Johannis államfő pedig szerdán az engedmények visszavonását kérte, és azzal fordult az ortodox hívekhez, hogy maradjanak otthon. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?