Koronavírus Maros megyében: ezek a legfrissebb adatok és intézkedések

Néhány hete őrzi hetedik helyét a legtöbb koronavírus fertőzöttet számláló megyék rangsorában Maros megye, ahol a kedd délutáni adatok szerint 229 esetet tartottak nyilván és nagy ütemben nő a halálesetek száma.

Maros megyében eddig 16 személy halt bele a koronavírus szövődményeibe. A legújabb áldozat egy 52 éves férfi és egy 60 éves nő, előbbi szív-érrendszeri betegségben, utóbbi súlyos depresszióban is szenvedett. A fertőzésgyanús személyek száma 85, ők a kórházban várják a tesztek eredményeit.

A megyében eddig összesen 18 személyt nyilvánítottak gyógyultnak és engedtek ki a kórházból. A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint 12.653 személy lakhelyi elkülönítésben van, 3.285 otthonaiban különítettek el a hatóságok és orvosi felügyelet alatt állnak, 424 személy pedig intézményes karanténban van.

Maros megyében eddig 11 egészségügyi alkalmazottról derült ki, hogy koronavírusos, a közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint közülük 2-en már meg is gyógyultak, a többiek állapota is jó. A megbetegedett személyzetből négy a megyei kórház alkalmazottja, öt a minisztériumhoz tartozó sürgősségi kórház alkalmazottja, egy családorvos, egy pedig egy magánklinika orvosa.

Péter Ferenc: nem túlterheltek a vásárhelyi kórházak

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke keddi online tájékoztatóján közölte, sem a Gheorghe Marinescu utca 1. szám alatti kórházban, sem a többi klinikán nincs még túlterheltség, a kórház legnagyobb problémája jelenleg, hogy nehezen megy az orvosi berendezések vásárlása, ugyanis semmiből nincs elegendő a piacon. Gyakorlatilag ugyanazokért az eszközökért versengenek az amerikai, a holland vagy az indiai kórházak is, amiért a hazai kórházak.

Péter Ferenc tájékoztatása szerint jelenleg több mint 10.000 védőmaszk, 182.000 védőkesztyű, több mint 9000 orvosi védőruha, több mint 4500 liter fertőtlenítőszer van készleten a kórház raktárában. „Ez a készlet folyamatosan bővül, a kórház egyrészt vásárol, másrészt adományokat is kap” – emelte ki a megyeelnök, hangsúlyozva, a megyei kórház alkalmazottai számára biztosítva van minden szükséges védőfelszerelés.

A megyei tanács a megyei kórház intenzív terápiás osztályán, a tüdőklinikán, a sebészeten, belgyógyászaton valamint az urológia osztályokon dolgozó 150 orvos és ápoló elszállásolását és étkeztetését biztosítja. A katonai rendeletek szerint az önkormányzatoknak  kell szállást biztosítaniuk az egészségügyi dolgozóknak. A 8-as rendelet szerint napi 3-szori étkeztetést is.

Mobilkórház épül az orvosi egyetem sportcsarnokában

A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint kórházzá alakítják a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem 2400 négyzetméteres sportcsarnokát, ahol, akár 100 ágyat is el tudnak elhelyezni az orvosi felügyeletet igénylő, ám enyhébb tüneteteket mutate koronavírussal fertőzött betegek számára. A helyi hatóságok és a magánszféra együttműködésével 1-2 ágyas szalonokat alakíthatnak ki, ahova akár 10 napra is beutalhatják a betegeket.

Cristian Boeriu, a Maros megyei vészhelyzeti bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint a koronavírus-járvány csak ezután tetőződik, a megyében exponenciálisan növekvő fertőzéses esetek száma pedig indokolttá teszi a moduláris kórház létrehozását.

Dr. Leonard Azamfirei, az egyetem rektora rámutatott arra, hogy a sportcsarnok elhelyezkedése nagyon kedvező, ugyanis két kórház is van a szomszédságában. A kórház kialakításához szükséges felszereléseket már megrendelte az egyetem, várhatóan a hét második felében le is szállítják azokat. Az egyetem vezetői szerint orvosi eszközök felszerelésével más pácienseket is át tudnak itt venni a kórházaktól.

A kulturális intézmények fizetik meg a válságot?

A holnapi rendkívüli tanácsülésen előterjesztik azt a határozattervezetet, amelynek értelmében a Maros Megyei Tanács valamennyi alárendelt kulturális intézményében a vezetők és igazgatók kötelesek technikai munkanélküliségbe küldeni azokat az alkalmazottakat, akik a szükségállapot ideje alatt a korlátozások miatt nem tudják végezni a munkájukat.

„Kértem az intézményvezetőktől egy első javaslatot, hogy kiket küldenének kényszerszabadságra, azt is kértem, hogy nagyon szigorúan vizsgálják meg kinek nélkülözhető a munkája. Eddig úgy tűnik, hogy több mint 300 személy lesz érintett” – fogalmazott online tájékoztatóján Péter Ferenc. Közlése szerint csak az intézmény fenntartásához szükséges személyzet folytatja a munkát: igazgató, könyvelő, karbantartó/őrzésért felelős személy, könyvtárosok, kórustagok, zenészek, néptáncosok, muzeológusok technikai munkanélküliségbe vonulhatnak.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?