Koronavírus: így védik a várandós kismamákat Háromszéken

Háromszéken megpróbálják megvédeni a várandós kismamákat a koronavírus-fertőzéstől, ezért feltérképezik és tesztelik őket. 

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere elmondta: a családorvosoktól és a polgármesteri hivataloktól bekért adatok alapján a megyei közegészségügyi igazgatóság számba veszi az összes várandós nőt, a 38 hetes terheseket pedig letesztelik koronavírusra. Ennek célja, hogy előre tudják szüléskor, melyik kórházba küldjék őket. 

A sepsiszentgyörgyi kórházban ugyanis azokat a várandós nőket látják el, akik megfertőződtek koronavírussal, vagy fennáll náluk a fertőzés gyanúja. Aki pedig „tiszta”, azaz nem fertőzésgyanús, a kézdivásárhelyi kórházban fog szülni. 

A kórházigazgató kiemelte, további jó hír, hogy a sepsiszentgyörgyi tüdőkórház épületében berendezett, és megfelelően biztonságossá tett osztályain újraindul az onkológiai, reumatológiai és hematológiai betegek ellátása. Minden érintett beteggel telefonon felvették a kapcsolatot, és értesítették őket a kezelésük újraindításáról. Hozzátette: mivel az onkológiai, reumatológiai és hematológiai betegségekben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek, a kezelésük előtt tesztelik őket koronavírusra.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport keddi jelentése szerint Háromszéken 124 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, azonban nem mindannyiukat kezelik a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban. Az, aki tünetmentes és van lehetősége otthonában elszigetelődni, otthon maradhat egészségügyi felügyelet alatt, másrészt pedig az országos statisztikát a lakcím alapján állítják össze, de van, akit nem a lakhelye szerinti kórházban kezelnek.  

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház intenzív terápiás osztályán dolgozó 38 alkalmazottból 20-an koronavírus-fertőzöttek, ezért az osztály átszervezésre szorult, oda a kardiológiáról helyeztek át személyzetet, de a kórház vezetősége a környező megyéktől is kért orvosi segítséget. András Nagy Róbert kórházigazgató szerint a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházaktól elutasító választ kaptak, a marosvásárhelyi kórház azonban egy intenzív terápiás szakorvost és egy rezidens orvost küldött Sepsiszentgyörgyre, míg a brassói kórház jelezte: átveszi azokat a betegeket, amelyek meghaladják a sepsiszentgyörgyi kapacitását.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?